26 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στον κόμβο της Κουλούρας εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας που διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού. Αντιπροσωπεία του μπλόκου θα κατέβει την Πέμπτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Για τις 6:30 το απόγευμα μεταφέρθηκε τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη Ντομπρόβσκις πραγματοποιείται τη στιγμή που το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και το θέμα του ΦΠΑ μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων. Την πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών από σήμερα Δευτέρα αποφάσισε ομοφώνως η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αφορά τον κλάδο. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας. Πέντε μέλη της εθνικιστικής «Ομάδας Ε» συνελήφθησαν για τις βομβιστικές επιθέσεις στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Παλαιολόγου στον Μυστρά. Οι αρχές εντόπισαν το κρυσφήγετό τους στην Καλαμάτα, όπου βρέθηκαν και άλλοι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Σύμφωνα με τους συλληφθέντες, υπήρχε σχέδιο βομβιστικών επιθέσεων σε κεντρικά κτίρια της Καλαμάτας.

Mε την πανηγυρική δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στις 11 το πρωί, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου του «Όχι».

Κόσμος: Σεισμός 7,7 βαθμών συγκλόνισε τις βόρειες περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, αλλά και τις γειτονικές χώρες, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας με επίκεντρο το ορεινό Χιντουκούς. Το χτύπημα του Εγκέλαδου έβγαλε πανικόβλητους κατοίκους στο δρόμο ακόμη και στην Ινδία.  Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών και των χωρών της ΕΕ για τη συμφωνία στη δύσκολη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, η οποία επικεντρώνονται στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων υποδοχής σε όλες τις χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. 

«Επαινώ τον έλληνα πρωθυπουργό για τη δέσμευση που ανέλαβε» ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ η Μέρκελ σημείωσε πως η σύσταση των hot spot ανοίγει το δρόμο για το σχήμα μετεγκαταστάσεων. Σαρωτική νίκη κατάφερε στις προεδρικές εκλογές της Γουατεμάλας ο 46χρονος Τζίμι Μοράλες, κατατροπώνοντας με 68% την πρώην πρώτη κυρία της χώρας και περνώντας έτσι από τα τηλεοπτικά πλατό στην ηγεσία -έστω κι αν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Ο Μοράλες καβάλησε το κύμα αγανάκτησης εναντίον του πολιτικού κατεστημένου με φόντο σκάνδαλο διαφθοράς που υπέσκαψε τα θεμέλια της απήχησης των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.

Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,5% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 35%. Δύο τούρκοι αστυνομικοί και τέσσερις μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από αστυνομική έφοδο σε σπίτι.

Οικονομία: Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Σταθάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ίδιος τόνισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσθεση χρηματοδότηση που θα παρέχει η Κομισιόν στην Ελλάδα. Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Γ.Σταθάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Το απόγευμα το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μείωση του τουριστικού ρεύματος από πολίτες των τρίτων χωρών προς την  Ελλάδα «φοβάται»  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με αφορμή την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen.

Αθλητισμός: Η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-1 την Εϊμπάρ και «συγκατοικεί» με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Primera Division, αλλά η αποβολή του Χαβιέρ Μασεράνο στα τελευταία λεπτά του αγώνα επισκίασε τη χαρά των Καταλανών. Μία ήττα από την Λίβερπουλ, το Σάββατο, όταν η Τσέλσι υποδεχθεί τους «κόκκινους» του Γιούργκεν Κλοπ στο Λονδίνο, θα σηματοδοτήσει το τέλος του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της πρωταθλήτριας Αγγλίας. 

Οπως αναφέρει η «Daily Mirror», οι ηγέτες του συλλόγου δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα αποτελέσματα της ομάδας, αλλά και με τη συμπεριφορά του Πορτογάλου προπονητή, που το Σάββατο και αποβλήθηκε και πάλι στην ήττα (1-2) από την Γουέστ Χαμ. Ανακοίνωση με τίτλο «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον χειρότερο τρόπο» εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή τη διαιτησία του Αρετόπουλου στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: