30 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου.

Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Άλλοι τρεις νεκροί ανασύρθηκαν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τους χειρισμούς της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος. 

«Είναι ντροπή η ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα» είπε ο Αλ.Τσίπρας, τονίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά «ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. 

Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ, κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για στήριξη του μαθητικού συλλαλητηρίου. Να ξηλωθεί άμεσα ο φράχτης στον Έβρο, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες και να σταματήσει η τραγωδία στα νερά του Αιγαίου, ζητεί με ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ζητεί την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας κέντρων υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, ενίσχυση των υπαρχουσών κέντρων φιλοξενίας και δημιουργία νέων. Αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας, οι αγρότες, καθώς η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη εκπρόσωποι από το μπλόκο της Κουλούρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έληξε χωρίς δεσμεύσεις.

Κόσμος:Εβδομήντα έξι Αϊλάν: Μέσα στους δύο μήνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, τουλάχιστον τόσα παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά -ενώ ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες για τα νεότερα ναυάγια σκαφών με πρόσφυγες στο ανατολικό Αιγαίο. Η επιδείνωση του καιρού και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνες τις συνθήκες και για όσα παιδιά και βρέφη βγαίνουν στην στεριά αλλά αναγκάζονται να μείνουν στην ύπαιθρο.

Ελληνικά F-16 συμμετείχαν στην ισραηλινή αεροπορική άσκηση «Μπλε Σημαία» στην οποία συμμετείχαν και οι αεροπορικές δυνάμεις ΗΠΑ και της Ελλάδας, την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη στην ιστορία του. Στην άσκηση έγιναν πτήσεις σχεδόν στο σύνολο του ισραηλινού εναέριου χώρου με σενάριο την εμπλοκή με αεροπορία εχθρικής δύναμης.

Τις χώρες που επηρεάζουν και επηρεάζονται από το Συριακό, οι οποίες συναντώνται στη Βιέννη (για πρώτη φορά, με το Ιράν), κάλεσε σε «ευελιξία» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ώστε να ανοίξει διέξοδος. Αγκάθι παραμένει ο ρόλος του Άσαντ, με τις δύο πλευρές να μην συγκλίνουν στο εάν μπορεί να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα. Το Ιράν εμφανίζεται «λιγότερο αυστηρό» στην στάση του υπέρ του Άσαντ.

Σκληρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον στέλνει το Πεκίνο, με φόντο τη «βόλτα» του αμερικανικού αντιτορπιλικού στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας: Οι «προκλήσεις» των ΗΠΑ, λέει ο αρχηγός του κινεζικού ναυτικού, «μπορεί να προκαλέσουν δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο». Παράλληλα, η Κίνα αρνείται να υπαχθεί η υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Αεροσκάφος Boeing 767 της Dynamic Airways έπιασε φωτιά σε αεροδρόμιο της Φλόριντα. Το αεροπλάνο εκκενώθηκε και σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Μπρόγουαρντ αρκετά άτομα τραυματίστηκαν.

Οικονομία:Την «εφαρμογή των συμφωνηθέντων να μπαίνει σε πορεία» βλέπει ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, λέγοντας πως η νέα κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει να βάζει στο παρελθόν την «ελλιπή συνεργασία» προηγουμένως. «Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα είναι καλύτερη από την πρώτη» λέει χαρακτηριστικά.

Κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ψήφισή του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση, θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες κατ' επείγοντως. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν τίθεται θέμα ματαίωσης κάποιου επενδυτικού προγράμματος της Microsoft στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η εταιρεία, με αφορμή δημοσιεύματα περί  μεταφοράς των δραστηριοτήτων της στην γειτονική Ρουμανία.

Αθλητισμός:Τον πρώτο της βαθμό μακριά από την έδρα της πήρε η Έμπολι στο «Λουίτζι Φεράρις», όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη γηπεδούχο Σαμπντόρια, στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 10ης αγωνιστικής στη Serie A. Η ομάδα της Γένοβα διατήρησε το αήττητο στο «σπίτι» της, όπου παραχώρησε την 2η ισοπαλία.

Ισόπαλο με 1-1 έληξε το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ηρακλή στους Ζωσιμάδες, ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική της φάσης ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδος. Στον 3ο Όμιλο η αγωνιστική ολοκληρώθηκε με το ματς του Ολυμπιακού Βόλου με τα Χανιά, όπου παρά το ότι οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν, οι Χανιώτες κατάφεραν την ολική ανατροπή (1-2). 

Στον 7ο όμιλο, η Λάρισα νίκησε εύκολα με 4-1 στην Ελευσίνα του τοπικού Πανελευσινιακού. Στην Ελλάδα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος αναλαμβάνει τις τύχες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο Γερμανός προπονητής θα υπογράψει διετές συμβόλαιο με την ΕΠΟ, το οπιοίο θα του αποφέρει 560.000 ευρώ ετησίως. 

Το ντεμπούτο του θα γίνει στον φιλικό αγώνα με το Λουξεμβούργο στις 13 Νοεμβρίου. Τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό υποδέχθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο νέος συνεργάτης του, Κώστας Τσάνας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: