29 Οκτωβρίου, 2015

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕ AOZ

 

Άναψαν τα αίματα ΗΠΑ και Κίνας καθότι πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ παραβίασε ύδατα της Κίνας, κάτι που εξόργισε την Κίνα αφού το αμερικάνικο πλοίο πλησίασε τα τεχνητά νησιά των Κινέζων σε απόσταση μικρότερη των 12 νμ.

Οι Αμερικάνοι θίγουν κατά των Κινέζο ΥΠΕΞ, την κυριαρχία της Κίνας και απειλούν την ασφάλεια της χώρας, ο νόμος όμως προβλέπει ότι μέχρι οι ύφαλοι να μετατραπούν σε νησιά δεν τίθεται θέμα παραβίασης. Το περιβάλλον έχει αλλάξει από τότε που η Κίνα μετέτρεψε τους υφάλους σε νησιά ενώ το δίκαιο θαλάσσης δεν αναφέρεται στα εν λόγω νησιά και υπάρχει ασάφεια ως προ το ποιος έχει δίκιο.

Ιαπωνία, Αυστραλία και Ταϊβάν έκαναν λόγο για προσπάθεια της Κίνας να εμποδίσει για δικούς της λόγους στρατηγικούς σκοπούς. Αν όλα τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, όποιος φτιάχνει θα αποκτά μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο υπό μορφή ΑΟΖ. Η Ελλάδα δε θα μείνει έξω από τον χορό καθώς θα επηρεαστεί άμεσα αν θεσπιστεί τέτοιος νόμος για αυτό πρέπει να είναι αρνητική και να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, κρατώντας το status ως έχει γιατί το αντίθετο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την εθνική κυριαρχία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: