08 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με διάθεση να... τρολάρει τους επικριτές του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρωταγωνιστεί στο πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας. Φορώντας μπλέιζερ, σταματά ένα ταξί και ζητά από τον οδηγό να τον πάει στο Νομισματοκοπείο!

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο ενός άνδρα περίπου 60-65 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, δεμένος και φιμωμένος στο κρεβάτι ισόγειου διαμερίσματος στα Προσφυγικά της Δραπετσώνας. Η σορός του δεν φαίνεται να φέρει εξωτερικά τραύματα. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα, ενώ φως αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση.

Πρόσκληση για εθελοντική εργασία απευθύνει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) προς ανθρώπους κάθε ηλικίας για να συμμετέχουν στους νέους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει στην επόμενη Βουλή κανέναν νέο φόρο, διαβεβαίωσε οΣταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του. «Έχουμε εντοπίσει τα σημεία της σπατάλης και μπορούμε τα λεφτά που χρειαστούμε, τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε, να τα εξασφαλίσουμε χτυπώντας τη σπατάλη και φυσικά τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του κράτους και αναφέρθηκε στις αναρίθμητης γενικές γραμματείες.

Προβλήματα προκάλεσε η έντονη νεροποντή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστήματα και σπίτια. Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Κόσμος:Οι Ερυθραίοι είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα των προσφύγων, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που φεύγουν προς την Ευρώπη -και μία σύντομη ματιά στην ρημαγμένη οικονομία της αλλά και την στυγνή δικτατορία του προέδρου Ισάιας Αφεργουόρκι δεν αφήνει καμία απορία.

Ραγδαία επιδείνωνεται το μέτωπο μεταξύ Άγκυρας και κουρδικού ΡΚΚ, με την αεροπορία να προχωρά σε δεκάδες πλήγματα εναντιόν της οργάσνωσης στο βόρειο Ιράκ ενώ νέα βομβιστική επίθεση στα ανατολικά στοίχισε τη ζωή σε δέκα αστυνομικούς επίθεση «ορφανή» ακόμη μεν, αλλά με πρώτο ύποπτο την κουρδική οργάνωση. Η ένταση των τελευταίων ημερών κλιμακώνει την αναζωπυρωθείσα σύγκρουση με φόντο το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Τη βεβαιότητα πως η Γερμανία μπορεί να αντεπεξέλθει στην άφιξη 500.000 προσφύγων τον χρόνο, «ίσως και περισσότερων», εξέφρασε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το Βερολίνο εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 πρόσφυγες. Ο Γκάμπριελ απέκλεισε φορολογικές αυξήσεις για την κάλυψη του κόστους υποδοχής.

Σε μία νέα συνάντηση των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο συμφώνησαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού από τις δύο χώρες, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. Η συνάντηση, η δεύτερη σε περίοδο πέντε ετών, θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 26 Οκτωβρίου στη βορειοκορεατική περιοχή Κουμγκάνγκ.

Τη διήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση ξεκινούν οι πιλότοι στον όμιλο της Lufthansa, στη συνεχιζόμενη διένεξη για το συνταξιοδοτικό και την αναδιάρθρωση του ομίλου. Η πρώτη ημέρα απεργίας θα επηρεάσει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και η δεύτερη, που θα γίνει και στη θυγατρική Germanwings, τις πτήσεις μεσαίων και μικρών αποστάσεων.

Οικονομία:Οι εν εξελίξει διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξετασθούν σήμερα Τρίτη σε συνάντηση που θα έχουν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 5.30 το απόγευμα και θα επικεντρωθεί αφενός στους εν εξελίξει ελέγχους για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αφετέρου στις τεχνικές και νομοθετικές προεργασίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν έως τις 25 Οκτωβρίου, ώστε το εγχείρημα της κεφαλαιακής θωράκισης των πιστωτικών ιδρυμάτων να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμούν να υπάρξει διαφορετικός τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα προκύψουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής της ΕΚΤ και του SSM.

Μπορεί οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών να είναι ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν είναι απόλυτα συμβατές με το πλαίσιο που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP). Το θέμα θα εξετασθεί σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.  

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον τροφοδοτούν πληροφορίες σχετικές με τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Αθλητισμός:Με τη «λευκή» ισοπαλία χθες στη Ρουμανία, η εθνική ποδοσφαίρου ανδρών ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της 86χρονης Ιστορίας της. Από το 1929 όταν έδωσε τον πρώτο της αγώνα, έχει καταγράψει τρεις φορές σερί 11 αναμετρήσεων χωρίς νίκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κάθε 40 χρόνια: την πρώτη τη δεκαετία του 1930, τη δεύτερη του 1970 και την τρίτη στο διάστημα που διανύουμε.

Ξεκινά το επόμενο διήμερο η πρώτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας με δύο παιχνίδια. Στην κληρωτίδα μπήκαν μόνο οι ομάδες της Football League, αφού οι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ θα ξεκινήσουν από τον Β' γύρο. Από τις αναμετρήσεις Αγροτικός Αστέρας - Καλλιθέα και Αχαρναϊκός - Τρίκαλα θα προκύψουν οι δύο ομάδες που συμπληρώσουν τις 16 από τη Β' Εθνική.

Ο Κάιλ Λάφερτι είναι ο απόλυτος «ήρωας» που οδηγεί τη Βόρεια Ιρλανδία στους τελικούς του EURO 2016. Ο επιθετικός της Νόριτς ισοφάρισε 1-1 στο 90+3΄ την Ουγγαρία και κράτησε την ομάδα του στην κορυφή του 6ου ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: