18 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ανάγκη για «μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς» προκειμένου να υπάρξει «μια μεγάλη πολιτική συμφωνία» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Θέτει ως στόχο το 10% και υπογραμμίζει πως «αν θα μπούμε στην κυβέρνηση ή απλώς θα τη στηρίξουμε ή θα την ανεχθούμε, θα εξαρτηθεί από τη δύναμή μας και από τις υποχωρήσεις που θα δεχτούν να κάνουν αυτοί που θα πάρουν την εντολή».

Εννέα άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα για την επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το βράδυ της Πέμπτης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πέντε ανήλικη και μία Γερμανίδα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας αστυνομικός. Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, από τη δολοφονία στο Κερατσίνι του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά και το απόγευμα διοργανώνονται αντιφασιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα. 

Η δολοφονία Φύσσα αποτέλεσε σταθμό στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τις Αρχές, και δύο χρόνια μετά φαίνεται ότι θα στοιχειώσει την πορεία της δίκης για την εγκληματική οργάνωση, έπειτα από την προκλητική ομολογία Μιχαλολιάκου περί «πολιτικής ευθύνης» για την ενέργεια. Έμφραγμα υπέστη ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και Ολυμπιονίκης, Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Πιερίας η «κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και δεν εμπνέει καμία ανησυχία».

Την τρίτη εντολή επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το κόμμα της θα αφήσει πίσω του τη Χρυσή Αυγή. «Είναι μια συλλογική μάχη και ένα προσωπικό στοίχημα. Θέλω να ξαναζωντανέψει η παράταξή μας». Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να παίξει καταλυτικό ρόλο μετά τις εκλογές, μπαίνοντας σε λογική συνεργασίας με κυβέρνηση είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ με προϋπόθεση προγραμματική συμφωνία για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Κόσμος:Οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν υψηλόβαθμο στελέχος καρτέλ ναρκωτικών στην περιοχή της Ιγκουάλα ως «ηθικό αυτουργό» της εξαφάνισης των 43 φοιτητών τον περασμένο χρόνο, σε μία υπόθεση που είναι ακόμη γεμάτη ερωτηματικά. Οι συγγενείς αμφισβητούν τα επίσημα πορίσματα γύρω από την υπόθεση, και αισθάνονται ότι βρήκαν υποστήριξη και από τα πορίσματα ανεξάρτητης έρευνας. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε και η ταυτοποίηση δεύτερης καμενης σορού.

Σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία - επτά από τα οκτώ - έκλεισε και η Κροατία, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της. Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία προς τα δυτικά ενώ η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως υψώνει συρματόπλεγμα και στα σύνορα με την Κροατία. Όλα τα βλέμματα στη νέα Σύνοδο, με το Βερολίνο να απειλή ακόμη και με επιβολή αποφάσεων διά της πλειοψηφικής αρχής. Όλες οι εξελίξεις.

O Χοσέ Καμπάνιας έγινε ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στην Κούβα μετά από μισό αιώνα, προχωρώντας την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Ουάσινγκτον και Κούβας. Παράλληλα, πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση θέλουν τις ΗΠΑ να προετοιμάζουν νέες ρυθμίσεις που θα ανοίγουν την κουβανική οικονομία σε αμερικανικές εταιρείες. Με κλείσιμο των συνόρων της προειδοποιεί η Κροατία εάν συνεχιστούν οι μαζικές αφίξεις προσφύγων μετά το μπλόκο της Ουγγαρίας, έχοντας ήδη θέσει σε επιφυλακή τον στρατό. 

Σχεδόν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Κροατία εν μέσω χαοτικών σκηνών στα σύνορα με την Σερβία όπου πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό. Η Σλοβενία σταμάτησε την ίδια στιγμή τρένο με πρόσφυγες στη σλοβενική πλευρά της μεθορίου με την Κροατία. Κατακεραυνώνει η UNHCR τις «ξενοφοβικές» και «αντιμουσουλμανικές» ενέργειες της Ουγγαρίας...

Αισιόδοξοι ότι η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα οδηγήσει σε συμφωνία εμφανίστηκαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, κατά την επίσκεψή τους στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ρόζενχαϊμ, στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας.

Οικονομία: Το κλίμα επιβάρυνε η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού συνεχίζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, μια επιλογή που έθεσε υπό πίεση το δολάριο έναντι του γεν. 

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάργηση των ποσοστώσεων γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδρούν σημαντικά στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ.  

Μικρές αλλαγές έχουν κάνει οι περισσότερες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι στις προβλέψεις τους για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, μετά τις χθεσινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Αθλητισμός: Η ήττα του Ολυμπιακού από την Μπάγερν Μονάχου με 3-0 και οι ισοπαλίες του ΠΑΟΚ με την Καμπάλα (0-0) και του Αστέρα Τρίπολης με την Σπάρτα Πράγας (1-1), διατήρησαν την Ελλάδα στην 14η θέση της κατάταξης που τηρεί η UEFA, με διαφορά 1.225 βαθμών από τη 13η Τσεχία, που συνεχίζει επίσης με τρεις ομάδες, ενώ πολύ μακριά είναι πλέον η Τουρκία και η Ελβετία, που συνεχίζουν με τρεις και δύο ομάδες, αντίστοιχα.

Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις κάθε ημιχρόνου, «λύγισε» η Κράσνονταρ στο Ντόρτμουντ. Η Μπορούσια πήρε τη νίκη 2-1 αλλά οι Ρώσοι κέρδισαν τις εντυπώσεις, στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου όπου μετέχει και ο ΠΑΟΚ. Ακόμα ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα από τη Λίβερπουλ, η οποία έμεινε στο 1-1 στην έδρα της Μπορντό. Εύκολο απόγευμα είχε η Νάπολι που συνέτριψε με 5-0 τη Μπριζ ενώ εύκολα και η Μαρσέιγ του Μίτσελ επικράτησε με 3-0 στην έδρα της Γκρόνιγκεν. 

Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Άγιαξ και Σέλτικ στον μεταξύ τους αγώνα που έληξε στο 2-2. Δεν άντεξε ο ΑΠΟΕΛ που ηττήθηκε εντός έδρας με 3-0 από τη Σάλκε. Ο Αστέρας Τρίπολης έμεινε στο 1-1 με αντίπαλο τη Σπάρτα Πράγας στην πρεμιέρα του Europa League για τον 11ο όμιλο.  Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι οι παίκτες του Βεργέτη προηγήθηκαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Μάσα στο 2’, ενώ ο Λάφατα στο 56’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Οι δύο ομάδες που προσέφεραν πλούσιο θέαμα είχαν κι από ένα δοκάρι. Δύο γκολ ακυρώθηκαν στη Σπάρτα Πράγας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: