16 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στους δρόμους βγήκαν, σήμερα, Τετάρτη, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου προκειμένου να παραταχθούν. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα μέτρα που προωθούνται στο ασφαλιστικό και τη φορολόγησή τους.

Το τελευταίο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας λίγο πριν κλείσει επισκέφθηκε αντιπροσωπεία των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τζιάνι Πιτέλα μαζί με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτο Κύρκο. «Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει Ευρώπη. Χωρίς αλληλεγγύη δεν είμαστε άνθρωποι. Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την Ευρώπη σε αυτή τη βάση, την βάση της αλληλεγγύης» είπε ο Τζ.Πιτέλα.

Κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ ζημιώθηκε ο ΟΑΣΑ από τις δωρεάν μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μεταφοράς τον Ιούλιο μετά την επιβολή των capital controls. Την περίοδο αυτή οι εταιρείες βρίσκονται στο κόκκινο και στελέχη του ΟΑΣΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η χρονιά θα κλείσει με δραματική κατακόρυφη αύξηση των ζημιών.

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της χώρας. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διοριστούν πάνω από 10.000 αναπληρωτές δίνοντας προτεραιότητα στα σχολεία που δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Σε 271 νηπιαγωγεία και δημοτικά σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα εξαιτίας των κενών.

Προσπάθεια σπίλωσης τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Αλέκος Φλαμπουράρης πίσω από το θέμα της σύμβασης με το Δημόσιο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε κατασκευαστική εταιρεία, στην οποία είναι μέτοχος ο πρώην υπουργός. «Είμαι 50 χρόνια στην Αριστερά ανιδιοτελώς, όπως γνωρίζουν όλοι και 40 χρόνια στο επάγγελμα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό» τόνισε.

Κόσμος: Στην Κροατία έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Σερβία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ουγγρική πλευρά και την απειλή σύλληψης για όποιον περνάει το φράχτη. Το Ζάγκρεμπ τους καταγράφει και σκοπεύει να τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι στις χώρες στα δυτικά. Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. Όλες οι εξελίξεις.

Στη σύλληψη 11 ατόμων, εκ των οποίων στελέχη κοινοπραξίας και πανεπιστημιακοί, προσχώρησε εκ νέου η Αστυνομία στην Κεντρική Τουρκία, στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε στόχο υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη Συρίας εντός των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν. Την ίδια ώρα, ενώ ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τονίζει την ανάγκη μίας συμφωνίας «που θα γυρίσει οριστικά σελίδα στα εγκλήματα» του σύρου προέδρου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ επιτέθηκαν στη Μόσχα για την στάση της στη συριακή κρίση και την διαφαινόμενη ένταση της υποστήριξης στον Άσαντ, καλώντας τη Ρωσία να κρατήσει πιο «εποικοδομητική» στάση αν η πρόθεσή της είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τρίτο τηλεφώνημα Κέρι προς Λαβρόφ για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Κρεμλίνου. Διχασμένο το επιτελείο στον Λευκό Οίκο για το εάν ο Ομπάμα θα έπρεπε να συνατήσει τον Πούτιν στη Νέα Υόρκη.

Σε 16 έχει ανέλθει ο απολογισμός των νεκρών στη Γιούτα, των δυτικών ΗΠΑ, από τις ξαφνικές πλημμύρες μετά τις ισχυρές βροχές. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και έξι παιδιά, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητα και παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους.

Οικονομία: Αυξημένες αρμοδιότητες και ειδικές ευθύνες αναμένεται να αναλάβει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μετά τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει αλλαγών που θα επέλθουν στον νόμο 4270/2014 για το δημόσιο λογιστικό. Με απόφαση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη συστάθηκε ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από 21 μέλη, η οποία θα επεξεργασθεί έως τις 31 Οκτωβρίου τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού.  

Τριπλή «διύλιση» θα εφαρμόζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιονομικά μέτρα που συμπεριλαμβάνει στον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Πιο απλά, εφεξής κάθε θα τιμολογείται μέτρο και κυρίως θα αξιολογείται πολλαπλώς πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Τετάρτη ειδικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) στην βάση του οποίου κάθε μέτρο που θα προτείνεται από μια από τις τρεις υπηρεσίες, θα κοινοποιείται στην άλλη προς συζήτηση και αξιολόγηση.  

Στα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και στις θέσεις που έχουν εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εστιάζει δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Αθλητισμός: Η μεγάλη ώρα του Ολυμπιακού στο Champions League φθάνει, καθώς συνεχίζεται η φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής των τεσσάρων τελευταίων ομίλων (5 έως 8). Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει το μεγάλο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκη» (21:45) με την ομάδα του Πειραιά να υποδέχεται την πρωταθλήτρια Γερμανίας και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, Μπάγερν Μονάχου.

Μεγάλη απώλεια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί ο σοβαρός τραυματισμός του Λουκ Σο στο ματς με την Αϊντχόφεν, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, καθώς θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τους επόμενους έξι μήνες. Ο νεαρός ακραίος μπακ έσπασε το πόδι του σε δύο σημεία, σήμερα θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, κάτι που σημαίνει πως θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σεζόν στην premier league.

Με γκολ του Άλβαρο Μοράτα στο 81' η Γιουβέντους ανέτρεψε το σκορ και έφυγε νικήτρια από το Μάντσεστερ με 2-1 επί της Σίτι στο σημαντικότερο ματς της πρεμιέρας των ομίλων του Champions League. Χατ τρικ σημείωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 4-0 της Ρεάλ επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ, ενώ η Αϊντχόφεν νίκησε με ανατροπή με 2-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Γκολ ο Μήτρογλου στο 2-0 της Μπενφίκα επί της Αστάνα, ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης έφυγε με 2-0 από την Τουρκία επί της Γαλατάσαραϊ. Νίκες για την Παρί Σεν Ζερμέν (2-0) επί της Μάλμε, της Βόλφσμπουργκ (1-0) επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Σεβίλης (3-0) επί της Γκλάντμπαχ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: