18 Σεπτεμβρίου, 2015

ΤΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

 

Οι τελευταίοι μήνες ήταν γεμάτοι ανατροπές τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την διεθνή οικονομία, καθώς 1 δημοψήφισμα, μακροσκελείς διαπραγματεύσεις και capital controls δεν μπόρεσαν να μείνουν απαρατήρητα.

Παρά τους φόβους όλων στις διεθνείς αγορές, τα αποτελέσματα των ελληνικών εξελίξεων στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου ήταν αρκετά πιο ήπιες , σε αντίθεση με τις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις στην Κίνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της η ΕΚΤ έφερε ως παράδειγμα τις διακυμάνσεις των spreads αναφέροντας ότι: «στα spreads (διαφορές) των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο σε σχέση με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, τα οποία αυξήθηκαν οριακά κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής και επανήλθαν γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην κορύφωση της αναταραχής, τα spreads έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν το πολύ έως 35 μονάδες βάσης (0,35 της ποσοστιαίας μονάδας) στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, όπως και άλλα μέτρα κινδύνου, αυξήθηκε συγκρατημένα και προσωρινά κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής».

Το πραγματικό πρόβλημα για την διεθνή οικονομία, μέχρι στιγμής, έκανε την εμφάνιση του στα μέσα Αυγούστου, όταν η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έφερε ένα ντόμινο γεγονότων, αυξάνοντας κατακόρυφα τα επίπεδα αβεβαιότητας στις αγορές. Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η ταχεία μείωση των τιμών του πετρελαίου, φέρνοντας την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση χαμηλών προοπτικών, με τα χρηματιστήρια και τις μεταβολές να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Συγκεκριμένα οι τιμές των μετοχών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν περίπου 16% από τις 11 έως τις 24 Αυγούστου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με αξιόχρεο ΑΑΑ μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης στο ίδιο διάστημα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: