24 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Εντατικές είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ καθ' οδόν προς την εκλογή νέου προέδρου εντός του Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση που θα λάβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πριν γνωστοποιήσει τις προθέσεις του πιθανότατα το Σαββατοκύριακο - θα συναντηθεί τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ το ζήτημα του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος μόλις 12 ώρες από την υπουργοποίησή του, παραιτήθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά του σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορεί να μένει καμία σκιά και ιδίως σε θέματα ηθικής τάξεως» είπε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή της για τα γεμιστά επιχείρησε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι «θα έπρεπε να ήμουν πολιτικά αφελής για να κάνω τέτοια αστειάκια».

Σκηνές στήνονται στον καταυλισμό που αναμένεται να λειτουργήσει στο ύψος της Ειδομένης για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένεται να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Γεμάτη είναι ξανά και η πλατεία Βικτωρίας με πρόσφυγες που έφυγαν από το κλειστό γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Π.Φάληρο. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 1.742 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Η Ελλάδα καλείται, με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών υπηρεσίων, να έχει προχωρήσει έως το Νοέμβριο στην σύσταση κέντρων «hot spot» όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν. Το μέτρο είναι προϋπόθεση στην απόφαση για ανακατονομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε και ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Κόσμος: Με τις εξελίξεις στη συριακή κρίση να καθιστούν επιτακτικότερη παρά ποτέ την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής διεξόδου, η Γερμανία θεωρεί πως πρέπει να γίνουν συνομιλίες «με αρκετούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και τον Άσαντ». Χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει την εντεινόμενη δυσφορία τους για την ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς, στην οποία η ταχύτητα έχει ανέβει εσχάτως με αποστολή (τουλάχιστον) στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σε συμφωνία που αίρει το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες έφτασαν οι FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας, ανοίγοντας το δρόμο για συνολική συμφωνία που, αν επιτευχθεί, θα «θάψει το τσεκούρι» της σύγκρουσης που μετρά δεκαετίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχήμα για απόδοση νομικών ευθυνών και έθεσαν διορία έξι μηνών για την υπογραφή τελικής συμφωνίας - υπέρβαση που γιορτάστηκε με το μέχρι πρότινος αδιανόητο στιγμιότυπο της χειραψίας του κολομβιανού προέδρου και του αρχηγού των FARC, υπό την παλάμη του διαμεσολαβητή προέδρου της Κούβας.

Οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη στο ύψος της Ειδομένης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) -με τη συμμετοχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

Σε σειρά αποφάσεων με φόντο την προσφυγική κρίση κατέληξαν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση: Οι ηγεσίες δεσμεύτηκαν σε χορήγηση 1 δισ. ευρώ σε οργανισμούς του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνεργασία και υποστήριξη Λιβάνου και Ιορδανίας, συνεννόηση με την Τουρκία, ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και άμεση -μέχρι το Νοέμβριο- δημιουργία «hot spot» σε Ελλάδα και Ιταλία. Επιβεβαιώνουν οι «28» την τήρηση τόσο της Σένγκεν όσο και του Δουβλίνου.

Τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων περίπου 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων εκλάπησαν στη μαζική κυβερνοεπίθεση, που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη στα πληροφοριακά συστήματα των αμερικανικών δημόσιων  υπηρεσιών (Office of Personnel Management).

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του 0,17%. Μεικτές τάσεις επικράτησαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen να κινείται ανοδικά.

Περίπου 3.000.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις. Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, ενοποίηση κύριων και επικουρικών, καθώς και μείωση υψηλών συντάξεων.

Οι επικεφαλής πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης εργάζονται για να αποκτήσουν πιο στενές σχέσεις με το Ιράν, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία ετοιμάζεται να κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην παγκόσμια οικονομία.

Αθλητισμός: Ιδιαίτερα εκνευρισμένος παρουσιάστηκε ο Μικαέλ Εσιέν ύστερα από δημοσίευμα στη Γκάνα που του αποδίδει σχέση με μπαργούμαν. Ο 32χρονος άσος του Παναθηναϊκού αντέδρασε μέσω Instagram με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους συμπατριώτες του.

Η Αρσεναλ ήταν η νικήτρια στο κλασικό λονδρέζικο ντέρμπι, για τον 3ο γύρο του Λιγκ Καπ. Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League νίκησε 2-1 την Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» με... πρωτοφανή τρόπο, καθώς αμφότερα τα γκολ σημείωσε ο Ματιέ Φλαμινί (26΄,78΄) στο ντεμπούτο του στη φετινή σεζόν! Ενδιάμεσα, οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με αυτογκόλ του Κάλουμ Τσέιμπερς (56΄).

Η Σεντ Ετιέν πέρασε από την έδρα της Τρουά (1-0) και πλησίασε σε απόσταση... αναπνοής την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν. Από την άλλη, η μίνι έκπληξη της 7ης αγωνιστικής έγινε στο «Ανιέ Καζανόβα», όπου η μέχρι σήμερα ουραγός, Γκαζελέκ, «έκοψε» βαθμούς από τη Ρεν (1-1). Στο τελευταίο ματς της βραδιάς, η Μαρσέιγ με γκολ του Μπατσουαγί στο 90΄ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Τουλούζ, σε ένα παιχνίδι με τρεις αποβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: