24 Σεπτεμβρίου, 2015

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ

 

Αμέσως μετά την σχηματοποίηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λογικά, θα πρέπει να ξεκινήσει και η δουλειά από τους υπουργούς και από σύσσωμη την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή των μέτρων που εκπορεύονται από το Μνημόνιο φτάνουν από μόνα τους για να λύσουν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα στη νέα κυβέρνηση. Ακόμη και αν έχει αποφασίσει να προχωρήσει μέχρι τέλους το Μνημόνιο. H Le Monde, σε μια σειρά άρθρων, αναφέρεται σε αυτές τις δυσκολίες και σημειώνει πως στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση, ενώ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μένει να αποδειχθεί ότι ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων είναι λογικός και εφικτός.

Ειδικότερα για το χρέος, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Eurogroup δείχνει τις δυσκολίες για να εξευρεθεί μια λύση στο κρίσιμη δίλημμα που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της νομισματικής ένωσης. Επιπλέον, δείχνει τα όρια της συμφωνίας της 13ής Ιουλίου, που μπορεί να έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αλλά δεν προσφέρει καμία προοπτική σε μακροοικονομικό επίπεδο που είναι και η ρίζα της κρίσης. 

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε ένα ευρύτερο στάδιο και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει η Ευρωζώνη», αναφέρει το άρθρο. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας αφήνει ελάχιστες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα καταφέρει κάποια στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της, επομένως το ΔΝΤ έχει δίκιο που κάνει λόγο για «μη βιώσιμο» χρέους. Βέβαια, τούτο δεν γίνεται δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Ευρωζώνης που δεν δέχονται οποιαδήποτε κουβέντα για ονομαστική διαγραφή χρέους.

Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2016, 1,8% το 2017 και 3,5% το 2018. «Τέτοιου είδους απόδοση δεν μπορεί να πετύχει ούτε και η Γερμανία. Πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα η οικονομία της οποίας πλήττεται από την ύφεση. Η αναλογία του χρέους, η οποία υπερβαίνει το 170% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), υφίσταται αυτόματη αύξηση όσο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και τους υπερβολικούς στόχους», καταλήγει η εφημερίδα.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, η Le Monde αναφέρει πως η απόφαση των δανειστών να ανεβάσουν τον πήχη του νέου Ταμείου στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, κρίνεται από τα πράγματα ως μη λογικός. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει καν ποια είναι τα περιουσιακά του στοιχεία. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει ότι η συνολική αξία φτάνει στα 107 δισεκατομμύρια ευρώ (στα τέλη του 2014). Η απόφαση, ωστόσο, δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει το 1/3 των περιουσιακών στοιχείων της σε τιμές αγοράς.

«Η πρόσφατη ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα δείχνει πως είναι είναι απίθανο να υπάρχουν τόσες πολλές πωλήσεις σε σταθερό ρυθμό και σε κανονικές τιμές, δεδομένης της οικονομικής αστάθειας».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: