12 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Τέσσερις ανήλικοι μετανάστες αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε σώους 24 μετανάστες. Από τα ξημερώματα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ένας ακόμη 20χρονος μετανάστης αγνοείται ανοιχτά της Λέσβου.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα παρουσιάσει απόψε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ. Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου προχώρησε στην ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που νομιμοποιούνται να κατέλθουν στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων, ενώ δεν επέτρεψε να συμμετέχουν 7 κόμματα και 5 υποψήφιοι βουλευτές. Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή ανακοίνωσε την Παρασκευή η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας την διαφωνία της με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Θα δραστηριοποιηθεί τώρα «με τις δυνάμεις που ανέδειξε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου».

«Οι καθαρές θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, μας δίνουν το δικαίωμα να ζητάμε από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να του δώσουν αυτή τη φορά την ψήφο τους στις εκλογές. Γιατί ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν τους είπε, ούτε θα τους πει ποτέ ψέματα, δεν θα προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη τους και δεν θα πάψει ποτέ να παλεύει γι’ αυτούς, μαζί τους».

Κόσμος: Σε συνομιλίες με την Ελλάδα και την Ιταλία για το προσφυγικό βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι επαφές γίνονται προκειμένου να υπάρξει «βελτίωση των θαλάσσιων επιχειρήσεων» για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές, ενώ υπογράμμισε ότι η υφήλιος θα πρέπει να αναμένει ότι θα υπάρχουν προβλήματα με τους πρόσφυγες για δεκαετίες.

Νέα τροπή στην τραγική ιστορία του τρίχρονου Αϊλάν που στοιχειώνει την Ευρώπη, δίνουν μαρτυρίες άλλων μεταναστών που επέβαιναν στην ίδια βάρκα, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο πατέρας του Αϊλάν, Αμπντoυλάχ Κουρντί συνεργαζόταν με τους διακινητές και ήταν εκείνος που οδηγούσε τη βάρκα από την αρχή του ταξιδιού μέχρι την ώρα που βυθίστηκε.

Έρευνες για τις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάρρευσε γερανός στο Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 107 άτομα ξεκίνησαν οι αρχές. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι για το τραγικό δυστύχημα ευθύνονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για έλλειψη κανόνων ασφαλείας στον ιερό χώρο.

Σε 30 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο ένας άνδρας, ο οποίος το 2011 έκλεισε τον γιο του, ηλικίας 3,5 ετών, σε πλυντήριο ρούχων, το οποίο έθεσε σε λειτουργία, επειδή εκείνη την ημέρα δεν ήταν φρόνιμος στο σχολείο του. Η πρώην σύζυγός του κρίθηκε ένοχη για συνέργεια και βιαιοπραγίες και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν την Παρασκευή σε μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης με αφορμή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη Ντιάδα, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Οικονομία: Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμαστεί για την αξιολόγηση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος το πρωί του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί για μια ακόμη φορά η Ελλάδα.

Τριπλή «διύλιση» θα εφαρμόζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιονομικά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Πιο απλά, εφεξής κάθε μέτρο θα τιμολογείται και κυρίως θα αξιολογείται πολλαπλώς πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Το δραματικό παρασκήνιο για το πώς η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου 2015 περιγράφει ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνος Κατσάμπας στο προσωπικό του blog. Ακόμη, αναφέρεται στα γεγονότα του Απριλίου και στο πώς οι χειρισμοί του Γιάνη Βαρουφάκη οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Αθλητισμός: Τι και αν αγωνιζόμενος με την Εθνική έχει πάψει να βρίσκει δίχτυα, στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, ο Κώστας Μήτρογλου τα πάει μια χαρά με τη φανέλα της Μπενφίκα, πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ το βράδυ της Παρασκευής. Έπειτα από εκείνο της πρεμιέρας, ο διεθνής επιθετικός, αγωνιζόμενος απέναντι στη Μπλενένσες, άνοιξε το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό με καρφωτή κεφαλιά, ενώ διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα στο 53' ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 4-0.

Κλασικό ντέρμπι περιλαμβάνει η 5η αγωνιστική της Premier League, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου αντιμέτωπες τίθενται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ». Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος διεξάγεται το Σάββατο στο «Βιθέντε Καλντερόν», όπου η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενεί στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής τη Μπαρτσελόνα. Με στόχο να διατηρήσει το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής, η Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται την Αουγκσμπουργκ για την 4η αγωνιστική της Bundesliga. 

Το ντέρμπι του Μιλάνου ή «Derby della Madonnina», όπως είναι πιο γνωστό, δεσπόζει στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα. Ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόλυση του Αλέξη Σπυρόπουλου από τον ΟΤΕ TV εξέδωσε ο ΠΣΑΤ. Ο δημοσιογράφος της συνδρομητικής τηλεόρασης ενημερώθηκε πως δεν θα συνεχίσει να εργάζεται στο κανάλι, επειδή… εξέφρασε άποψη που έθιξε τα συμφέροντα συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Είναι γνωστό άλλωστε, πως η κρίση, η γνώμη, η άποψη και το σχόλιο έχουν ποινικοποιηθεί από ορισμένους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: