22 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, και θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα της Κυριακής. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Συγγρού, η απόφαση ελήφθη μετά από συνεργασία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στον απόηχο της κόντρας για την ύπαρξη ή μη πρότασης Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά για συνεργασία, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «πεδίο δόξης λαμπρό μέσα στη Βουλή». Πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκετά μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο δεν θα λείψουν και οι καραμπόλες. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να ανακοινωθεί ώς το βράδυ της Τρίτης και η ορκωμοσία των υπουργών θα πραγματοποιηθεί το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Ξεπέρασαν τελικά τις 48.000 οι κατ' εξαίρεση προσλήψεις, ανανεώσεις συμβάσεων και αποσπάσεις που επέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ακέφαλο έχει μείνει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης του δικαστικού που ήταν πρόεδρος, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» η διαδικασία ελέγχου και έτσι γιατροί που κατηγορούνται ως επίορκοι να πιάνουν και πάλι δουλειά.

Κόσμος: Άλλη μία λευκή πετσέτα στο ρίνγκ των Ρεπουμπλικανών: Ο Σκοτ Γουόκερ του Ουισκόνσιν αποσύρθηκεαπό τη διεκδίκηση του κομματικού χρίσματος για τις επομένες εκλογές. Η απόσυρσή του, ενώπιον του πολύ αδύναμου ρεύματός του στους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι ακολούθησε το «οικονομικό στέγνωμα» από την πλευρά των χρηματοδοτών.

Οι «28» προσέρχονται στις Βρυξέλλες ψάχνοντας την «νερωμένη» χρυσή τομή για μία κάποια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση - με τον διχασμό στην ΕΕ να μην φαίνεται να γεφυρώνεται και το μόνιμο μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής της Κομισιόν να μοιάζει θνησιγενής για δεύτερη φορά. Εναλλακτικές για «λεφτά έναντι προσφύγων» αναζητούν οι «28», με στόχο τουλάχιστον να μείνει στο τραπέζι ο αριθμός των 120.000. Η προεργασία πάντως δεν δίνει καλά σημάδια: Οι διαβουλεύσεις διπλωματών πριν τη Σύνοδο δεν κατάφεραν μετά από δέκα ώρες να καταλήξουν σε πρόοδο.

Μέλη της τζιχαντιστικής ISIS εκτέλεσαν εννέα άνδρες και ένα αγόρι τους οποίους κατηγόρησε για ομοφυλοφιλία στην κεντρική και τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι εκτελέσεις έγιναν δημόσια όμως στη συνέχεια οι δράστες κατέστρεψαν τις κάμερες που είχαν βιντεοσκοπήσει τις δολοφονίες. 

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται τον Αύγουστο στον αριθμό των παιδιών που εγκαταλείπουν το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και φτάνουν ασυνόδευτα στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, 4.632 παιδιά συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προστατέψουν τους πρόσφυγες και να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορά τους ελεύθερα αντί να τα κλείνουν και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις, όπως αναφέρει σε μήνυμά της πριν τις νεές συναντήσεις των «28» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Οικονομία: Εφικτή χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την αλλαγή των όρων αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης. 

Μικτή εικόνα εμφάνιζαν σήμερα κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα που θα καθορίσουν το κατά πόσον η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της αναφέρεται σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.  

Αθλητισμός: Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Ραφίνια, ο οποίος υπέστη ρήξη συνδέσμων και θα μείνει εκτός γηπέδων για έξι μήνες, κατέθεσε αίτημα τόσο στην ισπανική ομοσπονδία όσο και στην UEFA να χρησιμοποιήσει τον Αρντά Τουράν, ώστε να καλύψει το κενό στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Συνάντηση με τον Μάικλ Εσιέν είχαν οι Λεωνίδας Βόκολος και Τάκης Φύσσας ζητώντας του να μη ξαναδώσει δικαιώματα, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το αλκοτέστ. Μάλιστα ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ζήτησε από τον Γκανέζο μέσο να συγκεντρωθεί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας για να είναι έτοιμος να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του.

Σοκαρισμένη παραμένη η... ποδοσφαιρική Ιταλία ύστερα από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του  Νικόλο Μπριγκέντι. Ο αμυντικός της Βιντσέντζα, ο οποίος χτύπησε στον αγώνα με την Κόμο, παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά όχι στην μονάδα εντατικής θεραπείας και αυτό φέρνει αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: