05 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη Βαρβάκειο Αγορά βρέθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης θα είναι να φέρει τη σταθερότητα, ώστε να «πέσει» χρήμα στην οικονομία και στην πραγματική αγορά.

Απάντηση στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το πώς θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ έδωσε η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Από τις Σέρρες, η πρόεδρος του κόμματος είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ μεγάλη ανανέωση. Δεν έχει βαρίδια. Από τα τελευταία φρόντισε να μας απαλλάξει ο ίδιος, τα πήρε στο κόμμα του.» Τουρίστας ηλικίας  78 χρονών ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή «Καθαράδες» της Ιεράπετρας. Ο 78χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Με ένα σύντομο μήνυμα στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, αποδέχθηκε την πρόταση να είναι τελικά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου της περιφέρειας Αττικής: «Σύντροφε πρόεδρε σε ευχαριστώ για την τιμή της πρότασης. Την αποδέχομαι καλή επιτυχία. Σας τιμώ Αλέξης Μητρόπουλος.» Την «Ωρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων» καθιερώνει σε μόνιμη βάση από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κόσμος: Σε μία συμβολική κίνηση, για να δείξει την ανάγκη αλληλεγγύης, ο φιλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα είπε πως θα προσέφερε το σπίτι του στη βόρεια Φινλανδία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Η αναφορά έχει ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η ΕΕ αναζητεί λύσεις και μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28». Αποφυλακίστηκε ο τέως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. 

Ο ίδιος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη. Σε ένα μήνα οι πορτογάλοι προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Ο δρόμος για τη Γερμανία είναι ανοικτός: Οι πάνω από 2.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι με τα πόδια για τα αυστριακά σύνορα έφτασαν, τελικά με λεωφορεία, στη μεθόριο ενώ Βιέννη και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει να τους επιτρέψουν την είσοδο. Οι εκατοντάδες που έχουν ήδη περάσει ετοιμάζονται ήδη για τη συνέχεια του ταξιδιού με προορισμό τη γερμανική Βαυαρία.

Φρίκη έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η αποκάλυψη πως ένας 66χρονος κρατούσε για έξι χρόνια την ψυχικά ασθενή σύζυγό του και τον αυτιστικό γιο του, ηλικίας 30, ετών, μέσα σε αυτοσχέδιο ξύλινο «κλουβί». Στην αστυνομία στράφηκε άλλος γιος της οικογένειας. Ενδεικτικά, τα αργεντινά ΜΜΕ μιλούν για σακούλες με κόπρανα, σύρριγγες και σκυλοτροφές που βρέθηκαν μέσα στο ξύλινο κλουβί.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δηλώνει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ μόνον στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση «θα του εγγυάτο τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης», όπως λέει ο ίδιος.

Οικονομία: Τα φορολογικά προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις, παρουσιάζουν Τα Νέα του Σαββάτου, τα οποία έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους δανειστές και η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε την Παρασκευή στην υποβάθμιση των τίτλων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σε C, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και της Τράπεζας Αττικής.

Με ήπια πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τα κέρδη της Πέμπτης εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 646,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,37%.

Αθλητισμός: Μία εντυπωσιακή χορηγική συμφωνία, ικανή να τον αλλάξει οικονομικά (και όχι μόνο) επίπεδο, φέρεται να έχει «στα σκαριά» ο Αστέρας Τρίπολης. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η Αργεντινή, συντρίβοντας 7-0 τη Βολιβία, σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη τα ξημερώματα στο Χιούστον. 

Στο πρώτο παιχνίδι της μετά την ήττα από τη Χιλή στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, η «αλμπισελέστε» είχε κέφια, έστω και χωρίς τον Λιονέλ Μέσι στο βασικό σχήμα. Απογοητευμένος από την ήττα της Εθνικής έδειξε ο Κώστας Τσάνας, μετά το τέλος του αγώνα απέναντι στη Φινλανδία. Ο υπηρεσιακός τεχνικός της «γαλανόλευκης», είπε ότι οι παίκτες έδειξαν διάθεση και ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: