28 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία για το θέμα του τρόπου απαλλαγής των μαθητών από τα θρησκευτικά η κυβέρνηση. Μετά την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα που έχει πάρει διαζύγιο από μεγάλες κατηγορίες πολιτών δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας την ανάγκη της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα. Τόνισε ότι έχει πρόβλημα με ένα κόμμα στο οποίο κάνουν κουμάντο παλαιοί μηχανισμοί. «Δεν κάνω νταλαβέρια με τις παραδοσιακές συντεχνίες της ΝΔ, δεν με ενδιαφέρει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος θα έχει ειδικό συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. 

Σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ του Οργανισμού και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν την ανατολική Ελλάδα έως την Τρίτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει περιφέρειες και δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κόσμος: Τα κόμματα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας επικράτησαν στις τοπικές εκλογές και αν, όπως όλα δείχνουν, συνεργαστούν, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την υπόθεση της ανεξαρτησίας απέναντι σε μία άτεγκτη Μαδρίτη: Πάντως, η ατμόσφαιρα τη νύχτα στη Βαρκελώνη έμοιαζε σαν η «απόσχιση» να είχε ήδη επιτευχθεί. Το ενδεχόμενο μοιάζει προς το παρόν στη σφαίρα του θεωρητικού, ενώ ο νικητής της κάλπης Αρτούρ Μας διαπιστώνει νομιμοποίηση «να προχωρήσουμε» -με το μικρότερο αριστερό CUP να είναι ακόμη πιο ενθουσιώδες και να θέλει διακήρυξη ανεξαρτησίας αμέσως.

Στους διαδρόμους γύρω από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στρέφεται το βλέμμα για το Συριακό, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Ομπάμα και Πούτιν αργότερα τη Δευτέρα, ενώ η Μόσχα έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για νέα προώθηση «πολιτικής διεξόδου» -αλλά με παραμονή του Άσαντ. Φτάνοντας  στις ΗΠΑ, ο Πούτιν υποστηρίζει πως «προς το παρόν» δεν σχεδιάζει ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, καλεί σε «συντονισμό εναντίον των τρομοκρατών» και επαναλαμβάνει την στήριξή του στο σύρο πρόεδρο.

Την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο κατακτά σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η νίκη του μπλοκ «Μαζί για το ναι» στις τοπικές κάλπες της Κυριακής ανοίγει νέο κεφάλαιο θέτοντας την Καταλονία σε τροχιά σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. 

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δημιούργησε μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο γάλλος συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» Τομά Πικετί και η οποία θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση των πολιτικών του κόμματος κατά της λιτότητας.

Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε την Κυριακή στην Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ινγκράο. ««Υπήρξε εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οικονομία: Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου παρέτεινε τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Την θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να καταλάβει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Νίκος Θεοχαράκης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αξιοποιηθεί σε άλλη θέση, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΚΕΠΕ).

Τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τις προσδοκώμενες εξοικονομήσεις από τις περικοπές στις συντάξεις αναμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2016.

Αθλητισμός: Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην Αρσεναλ ξεκίνησε. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αναχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι (στις 14:30) από την Αθήνα με προορισμό το Λονδίνο, όπου τη Τρίτη θα δώσουν τον δεύτερο αγώνα τους για τους ομίλους τους Champions League, με τον Μάρκο Σίλβα να μην κάνει πολλές αλλαγές στην 11άδα που χρησιμοποίησε κόντρα στη Μπάγερν έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πολλές απουσίες

Μια ώρα πριν ανοίξουν τα εκδοτήρια για τα εισιτήρια του αγώνα της Πέμπτης με τη Ντόρτμουντ, οι φίλοι του ΠΑΟΚ σχημάτισαν τεράστια ουρά στα εκδοτήρια της Τούμπας.Η Νις «φρέναρε» το σερί των πέντε νικών της Σεντ Ετιέν, την οποία συνέτριψε με 4-1 στο «Ζοφρουά Γκισάρ» και την άφησε τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν. 

Το ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, με τον Χατέμ Μπεν Αρφά να σημειώνει δύο εξαιρετικά γκολ στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου και να βάζει τις βάσεις της νίκης για την ομάδα της Νίκαιας, η οποία διατηρεί επαφή με τις πρώτες θέσεις της κατάταξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: