19 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Είκοσι έξι άτομα προσήχθησαν και δύο συνελήφθησαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων στο Κερατσίνι για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται να ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 9.836.997 πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν συνολικά 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες. Με επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα και περίπτερα, αλλά και γεύματα με δημοσιογράφους και συνεργάτες κυλά η παραμονή των εκλογών για τους πολιτικούς αρχηγούς.

H αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε τα μεσάνυχτα και όλα είναι έτοιμα για την εκλογική διαδικασία, όπως διαβεβαιώνει και το υπουργείο Εσωτερικών. Μία ακόμα τραγωδία με πρόσφυγες που ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ευρώπη από την Τουρκία. Ένα κοριτσάκι 5 ετών πνίγηκε μετά την ανατροπή λέμβου ανοικτά της Μυτιλήνης. Σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από πλωτά του λιμενικού, ελικόπτερο super puma και σκάφος της frontex.

Κόσμος: Στους 26 φτάνουν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος Άσαντ στην Παλμύρα της κεντρικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές. Η Παλμύρα με τις σπουδαίες ρωμαϊκές αρχαιότητες είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο. 

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή για την περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στις δύο χώρες, που ξεκινά σήμερα, Σάββατο, καθώς και για τα νέα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σηματοδοτούν την περαιτέρω χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα.

Τους 13 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,3 βαθμών που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Χιλή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Έξι άτομα αγνοούνται, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές από τη σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η δίκη του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, θα ξεκινήσει την Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Πόντα, ο οποίος διακηρύσσει την αθωότητά του και αρνείται να παραιτηθεί, είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία της Ρουμανίας που παραπέμπεται σε δίκη.

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι κροατικές αρχές μετέφεραν με λεωφορεία χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία, μετά το κλείσιμο συνοριακών περασμάτων και την δήλωση του κροάτη πρωθυπουργού ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί το βάρος των προσφύγων. Οι Ούγγροι τους επιβίβασαν σε λεωφορεία και τους μεταφέρουν προς τα σύνορα με την Αυστρία. Ένταση στις σχέσεις της Κροατίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία με αξιωματούχους να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες.

Οικονομία: Στις πολιτικές συμπράξεις μετά τις εκλογές και στο πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Κατά μία βαθμίδα - σε Aa2 - υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος τις συνέπειες της «ασθενικής ανάπτυξης» της γαλλικής οικονομίας και των «θεσμικών περιορισμών» στα δημοσιονομικά της χώρας. 

Πάντως, ο οίκος διαβεβαίωσε ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Γαλλίας παραμένει «εξαιρετικά υψηλό». Σημαντικές διαφορές τιμών παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε προϊόντα καθημερινής και ευρείας χρήσης.

Αθλητισμός:Ο Δήμητρης Ελευθερόπουλος επιστρέφει στη Σούπερ Λιγκ ύστερα από περίπου δύο χρόνια απουσίας (από όταν έφυγε από τον Πανιώνιο), καθώς είναι ο νέος προπονητής του Πανθρακικού, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Μάνουελ Ρόκα. Βοηθός του θα είναι ο Στέλιος Βενετίδης, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στον Ολυμπιακό.

Το μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα στην Τσέλσι και την Αρσεναλ (προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League) ξεχωρίζει στην 6η αγωνιστική της Premier League. Το απόλυτο της συγκομιδής θα προσπαθήσουν να διευρύνουν Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το γερμανικό πρωτάθλημα. Θεωρητικά εύκολες αποστολές για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στην Ισπανία. Η αναμέτρηση Νάπολι - Λάτσιο στο «Σαν Πάολο» δεσπόζει στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Campionato.

Πλήρως συνειδητοποιημένος για τις απαιτήσεις του κόσμου του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα μετά την ήττα από τη Μπάγερν, δήλωσε ο Μάρκο Σίλβα, λίγα 24ωρα μετά την ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Champions League. Ο Πορτογάλος τεχνικός, τόνισε πως ούτε ο ίδιος έμεινε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο που θέλει να βλέπει την ομάδα του νικήτρια μέσα στο γήπεδο. Ο Σίλβα υποσχέθηκε συνέχεια στη σκληρή δουλειά προκειμένου να έρθουν και τα αποτελέσματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ εν όψει Ξάνθης, αλλά και τα ντέρμπι που ακολουθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: