05 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 
ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ 
ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ! 

 Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος είπε μεταξύ άλλων για τη σφαγή στη Μέση Ανατολή: «Έχουν μεγάλες ευθύνες οι πλούσιοι και οι δυνατοί της Δύσεως»!  «Το να λέμε την αλήθεια και να είμαστε δίκαιοι έχει προτεραιότητα».

Και είναι πολύ μεγάλη αλήθεια ότι «όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως», όπως και το ότι «αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή κάνουν ότι κλαίνε δήθεν»!

«Μόνο που καμιά φορά τη Χριστιανοσύνη λίγο τη στραμπουλάμε με τον δικό μας τρόπο. Δίνουμε προτεραιότητα σε εξωτερικά πράγματα», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και πρόσθεσε: «Εγώ θυμάμαι από τις νεανικές ακόμα μελέτες κάτι που μου είχε μείνει στο μυαλό: “Αληθεύειν και ποιείν δίκαια αρεστά παρά Θεώ μάλλον ή θυσιών αίμα”.

Το να λέμε την αλήθεια και να είμαστε δίκαιοι έχει προτεραιότητα. Όλα τα άλλα είναι καλά, αλλά είναι λίγο “γιορτές”. Εκεί είναι το κρίσιμο πράγμα, το οποίο θα χρειασθεί έντονη αυτοκριτική από όλους μας. Αρχίζοντας βεβαίως από μας τους ίδιους πρώτα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος είπε επίσης για το Μεταναστευτικό, γιατί έχει ιστορική σημασία: «Θέλω να σας πω ότι πριν από πολλά χρόνια είχα διατυπώσει μια τολμηρή άποψη: Ότι στον 20όν αιώνα πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν βρήκαν καταφύγιο σε μια ελπίδα ουτοπική, ότι θα μπορούσε να υπάρξει με το α' σύστημα μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

Στηρίχθηκε σε εντελώς αθεϊστικές προϋποθέσεις. Στον δικό μας τον αιώνα υπάρχει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Οι ίδιοι άνθρωποι που υποφέρουν, να ξαναζητήσουν πάλι ένα καινούργιο προλεταριάτο να βρει καταφύγιο σε ορισμένες περιοχές που έχουν θρησκευτική δυναμική και - θα έλεγα λίγο περισσότερο - χρησιμοποιούν την ατομική ενέργεια της θρησκείας.

Αυτό με φοβίζει. Και απ' αυτής της πλευράς οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως. Όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν.

Άρα, θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το πού βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: