05 Σεπτεμβρίου, 2015

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ

 

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Η φωτιά, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε ασθενής του Ιδρύματος, κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ άλλα δύο άτομα -ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου- νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ο ένας στο «Αττικό» και ο άλλος στο «Σωτηρία».

Την ίδια ώρα, σε μια αποκάλυψη-σοκ αναφορικά με την τραγωδία προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιδρύματος, Νίκος Παναγούλης, ο οποίος υποστήριξε πως ο ασθενής ο οποίος έβαλε τη φωτιά είχε επιτεθεί τον Μάιο του 2015 σε άλλον ασθενή, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα!

Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος, δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες, τονίζοντας, πάντως, ότι ο ασθενής ήταν «ο φόβος και ο τρόμος» στο Νοσοκομείο, τόσο για τους άλλους ασθενείς όσο και για τους νοσηλευτές και κάνοντας λόγο για ένα βαρύ περιστατικό με «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά».

Σε δηλώσεις του, όμως, ο κ. Παναγούλης ανέφερε πως είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον εν λόγω ασθενή, προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό- τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν», πρόσθεσε ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων και τονίζοντας πως η υπο-χρηματοδότηση και υποστελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16.30 από το ισόγειο του κτιρίου και επεκτάθηκε σταδιακά. Αμέσως εκκενώθηκε πτέρυγα του Ιδρύματος και έγινε έλεγχος για το αν υπάρχουν και άλλα θύματα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για τέταρτο νεκρό. Τα τρία θύματα βρέθηκαν σε θάλαμο εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, από τον οποίο οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν άλλα 14 άτομα.

Μάλιστα, στην αίθουσα από την οποία φέρεται να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και αδυνατούσαν να μετακινηθούν. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα η φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τέθηκε υπό έλεγχο.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν και πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής, Αθανάσιο Σερεντέλο, στον θάλαμο στον οποίο ξέσπασε η φωτιά βρίσκονταν συνολικά 17 ασθενείς, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους και δύο νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο «Αττικόν». 

Τα υπόλοιπα άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εξετάζονται, σύμφωνα με τον κ. Σερεντέλο, από γιατρούς, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγειά τους.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε, επίσης, ότι κάποιοι από τους ασθενείς ήταν δεμένοι για λόγους ασφαλείας καθώς και ότι οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν τα τζάμια του θαλάμου, προκειμένου να διασώσουν όσα περισσότερα άτομα μπορούσαν, καθώς οι πόρτες ήταν κλειδωμένες, σημειώνοντας επίσης ότι ορισμένοι νοσηλευτές τους βοήθησαν στο έργο του απεγκλωβισμού.

Πάντως, τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί ενώ στο Δαφνί μετέβη εσπευσμένα ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, λίγη μόνο ώρα αφότου είχε επιστρέψει από την Κω. Η Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο κτηρίου της ψυχιατρικής κλινικής στο Δαφνί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής τρία άτομα είναι νεκρά και γίνεται έρευνα για ακόμα ένα άτομο. 

Στο Νοσοκομείο έφθασε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θανάσης Δημόπουλος.Ο θάνατος των θυμάτων προήλθε, κατά πάσα πιθανότητα από ασφυξία, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ περίπου στις 18.00 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Πυροσβεστική προχώρησε σε εκκένωση όλων των δωματίων των ασθενών που βρίσκονται στο ισόγειο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Όλο το νοσοκομείο καλύφθηκε με πυκνούς καπνούς, που δυσκόλευαν σε μεγάλο βαθμό το έργο των Πυροσβεστών.

Με αφορμή την πυρκαγιά σε πτέρυγα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Δαφνί, ο Τάσος Μαυρόπουλος, στέλεχος της «Λαϊκής Ενότητας» και πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας οδεύει προς το χώρο, προκειμένου η Λαϊκή Ενότητα να ενημερωθεί άμεσα για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά και για τυχόν θύματα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: