17 Σεπτεμβρίου, 2015

ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Η δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου του Αλεξάντερ Μεντεβέντεφ, ότι ο ρωσικός κολλοσός Gazprom διακόπτει τις διαδικασίες προώθησης της κατασκευής του αγωγού Türkstream που θα μεταφέρει από τη Ρωσία φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας στην Ευρώπης, λόγω της πολιτικής αναστάτωσης που επικρατεί στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως προκάλεσε ταραχή στη γειτονική μας χώρα, και οι Τούρκοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν το κλίμα αυτό.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας είχαν γίνει έντονες μετά την συμφωνία που υπογράφτηκε στα τέλη Ιουλίου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, γνωστή σαν συμφωνία του Ιντζιρλίκ, που προέβλεπε την κοινή στρατιωτική δράση για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας μέσα στο συριακό έδαφος, στην ουσία όμως για την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Άσαντ.

Πέραν τούτου η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός που θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, έχει σκοντάψει, καθώς η ρωσική αίτηση που έχει σταλεί από τις αρχές Ιουλίου στην Άγκυρα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής έχει μείνει αναπάντητη. Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για καθυστέρηση μιας και οι Ρώσοι δεν κατεβάζουν την τιμή του φυσικού αερίου που εξάγουν στην Τουρκία.  Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι υπηρεσιακή και δεν μπορεί να υπογράψει μια τόσο σημαντική συμφωνία προς το παρόν.

Έπειτα, σύμφωνα με πηγές. ο πρόεδρος της «Διεθνούς Ένωσης Οικονομίας της Ενέργειας», Τούρκος, Gürkan Kumbaroğlu, δήλωσε πως τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία του αγωγού αυτού ούτε η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, ούτε το τουρκικό αίτημα για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Ο Gürkan Kumbaroğlu κάλεσε τις δυο πλευρές να είναι σύντομοι με τις διαπραγματεύσεις τόσο στο τεχνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο για να φτιαχτεί ο αγωγός, καθώς θα δώσει πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τουρκική οικονομία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: