27 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ημέρες ενδοοικογενειακού εμφυλίου ενδέχεται να βιώσει η Νέα Δημοκρατία εν όψει της εκλογής νέου προέδρου, καθώς εάν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμείνει στην άρνησή του να είναι υποψήφιος, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια αναμέτρηση κυρίως μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Προς το παρόν, το τοπίο ως προς τις υποψηφιότητες παραμένει θολό και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 10χρονο κορίτσι, το οποίο λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Ανάληψης στη Θεσσαλονίκη. Προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς στο κέντρο της Αθήνας τίθενται σε ισχύ την Κυριακή, λόγω του 7ου αγώνα δρόμου και περιπάτου «Greece Race for the Cure».

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που το απόγευμα θα εξασθενήσουν, προβλέπονται την Κυριακή για Μακεδονία, Θεσσαλία και Σποράδες, σύμφωνα με την Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά, τις απογευματινές ώρες.

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Μέχρι στιγμής επισήμως έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Κόσμος: Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πόλη του Μεξικού για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές, με τους γονείς των αγνοουμένων στην κεφαλή της πορείας, έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους που για τους συγγενείς παραμένει ανεξιχνίαστη - για τις αρχές, οι φοιτητές δολοφονήθηκαν στα χέρια καρτέλ ναρκωτικών, στο οποίο τους είχε παραδώσει η τοπική αστυνομία.

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα έχει αποδομήσει πλευρές των συμπερασμάτων της επίσημης έρευνας, και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί απανθρακωμένα λείψανα μόνο δύο αγνοουμένων. Τις πρώτες επιδρομές της γαλλικής αεροπορίας στη Συρία εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής ISIS ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Παράλληλα, το Παρίσι επιμένει στη θέση του πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άναντ δεν μπορεί να έχει θέση στο μέλλον της Συρίας, την ώρα που στη διεθνή διπλωματική σκηνή αναζωπυρώνονται οι προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής διεξόδου με την Ρωσία όμως να επιμένει στην παραμονή του σύρου προέδρου.

Στις κάλπες για την ανάδειξη του τοπικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας προσέρχονται οι πολίτες της ισπανικής περιφέρειας, σε μία εκλογική μάχη με κεντρική διάσταση την εκστρατεία «απόσχισης» από την Μαδρίτη. Τα κόμματα που εμφανίζονται να προπορεύονται θέλουν να προωθήσουν την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει ως ανεδαφικό. Στο σκηνικό της κάλπης προστίθεται η μεγάλη μάχη στην Ισπανία με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τα βέλη του κατά του Ριάντ επιμένει να στρέφει το Ιράν με φόντο την τραγωδία στη Μέκκα, με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας για το ποδοπάτημα, μεταξύ των νεκρών από το οποίο βρίσκονται τουλάχιστον 136 Ιρανοί. Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν ζήτησε να «δικαστούν οι Σαουδάραβες για τα εγκλήματά τους εναντίον των προσκυνητών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν ανικανότητα, αλλά έγκλημα». Στους 769 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Ενώ το σκάνδαλο Volkswagen επεκτείνεται και απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, η βρετανική εφημερίδα Observer αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα ανάγκαζε τα κράτη-μέλη να πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους καυσαερίων σε οχήματα.

Οικονομία: Μέσα στον Οκτώβριο έρχεται το πρώτο κύμα φόρων που θα πλήξει αγρότες, νησιώτες και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές προετοιμάζει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν σε βάθος τριετίας, αλλά και το νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Ρολφ Στράουτς. Πρόσθεσε ότι ο ESM θα μετάσχει με λιγότερα από 86 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς -όπως είπε- είναι πιθανόν το ΔΝΤ να εμπλακεί και αυτό στην χρηματοδότηση. Για την περίπτωση Grexit είπε πως όλα είναι σαφή: «η δανειακή σύμβαση μας με την Ελλάδα προβλέπει των επιστροφή των χρημάτων σε ευρώ».

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκε σε ετήσια βάση τον Αύγουστο κατά 1,6% έναντι μείωσης 1,5% που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.

Αθλητισμός: Tην Κυριακή διεξάγεται το δεύτερο πιάτο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ με τον ΠΑΟΚ να δοκιμάζεται στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, λίγες μέρες πριν το δικό του δυνατό ευρωπαϊκό τεστ απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Τούμπα. Με νίκη θέλει να συνεχίσει και ο Αστέρας Τρίπολης απέναντι στον Λεβαδειακό, λίγο πριν ταξιδέψει στη Γερμανία εν όψει Σάλκε, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πλατανιά στη Λεωφόρο και ο Πανιώνιος τον Πανθρακικό.

H Τσέλσι χρειάστηκε δύο γκολ στα τελευταία λεπτά από Ραμίρες και Γουίλαν, για να αποφύγει την ήττα (2-2) στο Νιούκαστλ, σε μία επίσκεψη που παρέμεινε ταμπού για τον Ζοσέ Μουρίνιο, μιας και δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ. Η Νάπολι επικράτησε με 2-1 της Γιουβέντους στην έδρα της στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής του Campionato και την προσπέρασε στη βαθμολογία ανεβαίνοντας στην 8η θέση, με τους πρωταθλητές να μένουν στην 13η με μόλις 5 βαθμούς!

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, το δικό του αυτογκόλ υποχρέωσε τη Ρόμα στην πρώτη φετινή ήττα της στο Campionato, 2-1 από τη Σαμπντόρια. Ο Κώστας Μανωλάς φαίνεται ότι το έφερε... βαρέως και έσπευσε να εξιλεωθεί στο αποψινό ματς με την Κάρπι, ανοίγοντας το σκορ στην άνετη επικράτηση των «τζιαλορόσι» με 5-1.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: