27 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ» ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΛΠΗΣ

 

Μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα - και μάλιστα όλες κερδισμένες -  σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα αφενός εντός συνόρων να προσδώσουν και ιδεολογικό περιεχόμενο στη δημοσκοπική - εκλογική ηγεμονία του κόμματος στον λεγόμενο μεσαίο χώρο αφετέρου να συμμετέχουν ενεργά στο διπολικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, προκαλώντας ρήγμα στη «συμμαχία» του Λαϊκού Κόμματος με τη Σοσιαλδημοκρατία μέσω της όσμωσης της τελευταίας με την Αριστερά.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του παιχνιδιού, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος και την Αριστερή Πλατφόρμα να είναι πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Δηλαδή το πως ένα κόμμα της Αριστεράς από το 4% θα μετεξελιχθεί σε ένα κυβερνών κόμμα με ποσοστά περί το 35%, φλερτάροντας ανοιχτά με τον μεσαίο χώρο χωρίς όμως να απολέσει τον ριζοσπαστισμό του και κυρίως χωρίς να ταυτιστεί με «αμαρτίες» του παρελθόντος.
 
Το εγχείρημα, παραδέχονται στην Κουμουνδούρου, δεν είναι εύκολο, ωστόσο οι αποφάσεις έχουν παρθεί εδώ και καιρό και οι κινήσεις των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι μεθοδικές και συγκεκριμένες.   Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, χαρακτηρίζει «σταθερή» την  κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ ο έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς θέτει επί της ουσίας όρους προς το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της βάσης στήριξης της κυβέρνησης.

Ο κ. Παππάς, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να οριοθετήσει τις σχέσεις του με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. «Αν αυτό συμβεί θα είναι ένα καλό σήμα», λέει με νόημα, συνεχίζοντας τα προεκλογικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ που είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της κας Γεννηματά. Παράλληλα, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα έβγαλε και την είδηση της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ, ως παρατηρητής, στις συνεδριάσεις του των Ευρωσοσιαλιστών. 

Και μπορεί ο κ. Παππάς να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επηρεάζει τους όμορους πολιτικούς χώρους, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και να αλλάξει τους συσχετισμούς προκαλώντας ρήγματα στην πολιτική της λιτότητας, αλλά το άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία έχει εμφανώς και εσωκομματικά χαρακτηριστικά.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: