09 Σεπτεμβρίου, 2015

ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

Ως μία επιπλέον ανησυχία για τους δανειστές και τους οικονομολόγους χαρακτηρίζει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, θέτοντας το ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπως αναφέρεται οδήγησε τη χώρα στις πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει τη θέση του, θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ δήλωσε στο CNBC ότι το αποτέλεσμα των εκλογών “έχει γίνει τόσο αβέβαιο”. “Ο Τσίπρας έχει χάσει τη δημοφιλία του και έτσι είναι απλώς φημολογία το τι είδους νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί, επομένως νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να βιώσει η Ελλάδα.

Γιατί χρειάζονται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να υλοποιήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις”, επεσήμανε ο Ίσινγκ, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να δημιουργήσει σταθερότητα τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους επενδυτές, “αλλιώς φοβάμαι ότι η κρίση θα συνεχιστεί”.

Από την πλευρά του, ο Στίβεν Κινγκ, οικονομικός σύμβουλος της HSBC, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να παρουσιαστούν περαιτέρω πολιτικές αναταράξεις στα επόμενα χρόνια, λόγω του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ και των αυστηρών στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές.

“Η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει το εργατικό κόστος, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προχωρήσει σε ευρεία αναδιάρθρωση και πιθανότατα θα υπάρξει περισσότερη πολιτική αντίσταση σε αυτό τα επόμενα δύο με τρία χρόνια”, προέβλεψε ο Κινγκ.

“Έχουν αυτήν την απίστευτη δέσμευση να παρουσιάσουν αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετά χρόνια και είναι δύσκολο να βρει κανείς παραδείγματα στον κόσμο χωρών που το έκαναν αυτό χρόνο με το χρόνο χωρίς να επωφεληθούν από κάποιου είδους υποτίμηση, επομένως η Ελλάδα έχει έναν μακρύ δρόμο να διανύσει για να επανέλθει σε κάποια έννοια οικονομικής κανονικότητας”, επεσήμανε ακόμα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: