23 Αυγούστου, 2015

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 
 
(Λουκ. ι' 38-42, ια' 27-28)
γένετο δ ν τ πορεύεσθαι ατος κα ατς εσλθεν ες κώμην τινά. γυν δέ τις νόματι Μάρθα πεδέξατο ατν ες τν οκον ατς. Kα τδε ν δελφ καλουμένη Μαρία, κα παρακαθίσασα παρ τος πόδας το ησο κουε τν λόγον ατο.

H δ Μάρθα περιεσπτο περ πολλν διακονίαν· πιστσα δ επε· Κύριε, ο μέλει σοι τι δελφή μου μόνην με κατέλιπε διακονεν; επ ον ατ να μοι συναντιλάβηται. Aποκριθες δ επεν ατ ησος· Μάρθα Μάρθα, μεριμνς κα τυρβάζ περ πολλά· νς δέ στι χρεία· Μαρία δ τν γαθν μερίδα ξελέξατο, τις οκ φαιρεθήσεται π’ ατς.

Ό γένετο δ ν τ λέγειν ατν τατα πάρασά τις γυν φωνν κ το χλου επεν ατ· Μακαρία κοιλία βαστάσασά σε κα μαστο ος θήλασας. Aτς δ επε· Μενονγε μακάριοι ο κούοντες τν λόγον το Θεο κα φυλάσσοντες ατόν.


Μετάφραση Περικοπής: Καθώς δε ο Κύριος με τους μαθητάς του επήγαιναν προς την Ιερουσαλήμ, εμπήκε ο Ιησούς εις ένα χωριό. Κάποια δε γυναίκα, ονόματι Μάρθα, τον υπεδέχθη στο σπίτι της. Είχε δε αυτή και αδελφήν, ονόματι Μαρίαν, η οποία εκάθισε κοντά εις τα πόδια του Ιησού και ήκουε την διδασκαλίαν του.

Η δε Μάρθα, από την μεγάλην της επιθυμίαν και προθυμίαν να περιποιηθή αξίως τον διδάσκαλον, απερροφάτο από τας πολλάς ασχολίας. Εις κάποιαν στιγμήν εστάθη κοντά στον Ιησούν και είπε· “Κύριε, δεν σε μέλει που η αδελφή μου με αφήκε μονήν να ετοιμάσω τα του φαγητού δια σε και τους μαθητάς σου; Πες της λοιπόν να με βοηθήση”.

Απήντησε δε ο Ιησούς και είπε· “Μαρθα, Μαρθα, εφορτώθηκες πολλές φροντίδες, ταλαιπωρείσαι και κουράζεσαι δια να ετοιμάσης πολλά. Ένα όμως είναι το χρησιμώτερον και απαραίτητον, η πνευματική τροφή, την οποίαν προσφέρω εγώ. Η δε Μαρία εδιάλεξε την καλήν μερίδα, την πνευματικήν, η οποία και δεν θα της αφαιρεθή ποτέ από κανένα. Διότι αι ωφέλειαι από την πνευματικήν τροφήν είναι αιώνιαι και αναφαίρετοι”.

Ενώ δε έλεγε αυτά, κάποια γυναίκα από το πλήθος ενθουσιασμένη από την διδασκαλίαν του, έβγαλε φωνήν μεγάλην και είπε· “μακαρία η κοιλία που σε εβάσταξε και οι μαστοί, τους οποίους εθήλασες. Μακαρία η μητέρα, που σε εγέννησε και σε έθρεψε”. Και αυτός είπε· “βεβαίως μακαρία είναι η μητέρα μου, αλλά επίσης μακάριοι είναι όλοι όσοι ακούουν τον λόγον του Θεού και τον φυλάσσουν”.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: