26 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Αναχώρησε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.486 πρόσφυγες από τη Συρία. Στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 7 το απόγευμα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του παλιού δημαρχείου Αρναίας  που πλέον στεγάζει υπηρεσίες του ενιαίου δήμου Αριστοτέλη - προχώρησαν οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας, όπως είχαν προαναγγείλει. Την ίδια ώρα, στις στοές στην Ολυμπιάδα παραμένουν συνάδελφοί τους.

Στο στόχαστρο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά μπήκε ο πρωθυπουργός: «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα για να μην προλάβει να φτάσει ο λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ στο λαό και για να μην συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τι έχει υπογράψει και πόσο έχει αποτύχει στη διαπραγμάτευσή του» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δραπετεύει...»

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Από τα στοιχεία προκύπτει πως σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις βάσεις κυρίως σε σχολές της περιφέρειας, αλλά και σε περιζήτητες σχολές όπως για παράδειγμα η Ιατρική ή η Νομική Αθηνών. Έτοιμη να ανακοινώσει την ίδρυση του δικού της πολιτικού φορέα φαίνεται πως είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσα στα επόμενα 24ωρα, με το μόνο που την καθυστερεί να είναι οι τελευταίες λεπτομέρειες. 

Κόσμος: Η Βουδαπέστη έχει «συζητήσει το πώς» θα μπορούσε ο στρατός να χρησιμοποιηθεί ενώπιον του μεγάλου αριθμού προσφύγων που έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα σύνορα με τη Σερβία, όπως επιβεβαίωσε η ουγγρική κυβέρνηση. Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο. Την Τρίτη, το πρώτο τμήμα της μεγάλης ομάδας που κινείται στον «βαλκανικό διάδρομο» είχε ήδη περάσει τα τμήματα των συνόρων που δεν έχει καλύψει ο «φράχτης του Ορμπάν».

Πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Βόρειας Κορέας για άρση των κυρώσεων που της επέβαλε έπειτα από επίθεση σε πολεμικό πλοίο το 2010 δήλωσε την Τετάρτη η Νότια Κορέα, μία ημέρα αφού οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Φέροντας μαχαίρι, μήκους μάλιστα 20 εκατοστών, μπήκαν δύο Γερμανοί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Πάρχιμ της βορειοανατολικής Γερμανίας, πριν οι πρόσφυγες αντιληφθούν εγκαίρως την παρουσία τους και η ασφάλεια θέσει τους νεαρούς - που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ - υπό κράτηση.

Τα αντανακλαστικά των γερμανικών Αρχών είναι οξυμένα για την ανησυχία ξενοφοβικής βίας, καθώς η συζήτηση για το προσφυγικό έχει ανάψει στη χώρα. Το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Χάιντεναου επισκέπτεται η Άνκελα Μέρκελ. Διαδικασία για απόπειρα τέλεσης τρομοκρατικής ενέργειας ξεκίνησε η γαλλική Δικαιοσύνη σε βάρος του 26χρονου Μαροκινού που μπήκε ένοπλος στο τρένο της Thalys με προορισμό το Παρίσι, και τον οποίο είχαν σταματήσει οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες. 

Πρόθεση του Αγιούμπ εκ Χαζάνι, αναφέρει η εισαγγελία, ήταν «δολοφονία τρομοκρατικής φύσης» μη πειθόμενη πως στόχος ήταν η ληστεία, όπως υποστηρίζει - λέγοντας μεταξύ άλλων πως νωρίτερα είχε παρακολουθήσει τζιχαντιστικά βίντεο. 

Νέοι κανόνες εμπλοκής για απρόσμενες κρίσεις, που θα αποδέχονται αμοιβαία Ρωσία και NATO, «είναι απαραίτητοι» για να μειωθεί ο κίνδυνος πολέμου, τονίζουν 14 πρώην υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Στην παρούσα κατάσταση, κυρίως εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ελλοχεύει κίνδυνος «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση, υποστηρίζουν. 

Οικονομία:Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», ωστόσο συνέδεσε την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας με την πραγματική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. 

 Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την εξέλιξη της κινεζικής κρίσης αποτυπώνεται και σήμερα Τετάρτη στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.Ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ η υστέρηση στα δημόσια έσοδα στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, ωστόσο η δραματική συγκράτηση των δαπανών οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα. 

Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται κυρίως στην παράταση υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και στη μη βεβαίωση και πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015.   

Αθλητισμός: Ο Μάρκο Μαρίν ούτε φέτος κατάφερε να πείσει τον Ζοσέ Μουρίνιο να τον κρατήσει στην Τσέλσι και έτσι αφού δεν υπήρχε χώρος για εκείνον ούτε στο ρόστερ της Άντερλεχτ, ο Γερμανός θα συνεχίσει για μια ακόμα χρονιά δανεικός, αυτή τη φορά στην τουρκική Τραμπζονσπόρ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ολοκλήρωσε την έκπληξη που ξεκίνησε πριν από 8 ημέρες στην Ελβετία και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League αφήνοντας έξω τη Βασιλεία. 

Η πανίσχυρη έδρα της Μάλμε «μίλησε» και απόψε και η Σουηδική ομάδα θα είναι ξανά παρούσα στους ομίλους καθώς επικράτησε 2-0 της Σέλτικ (α΄αγ. 2-3). Θρίλερ στο Λβιβ όπου η Ραπίντ Βιέννης είχε δοκάρι στο 90+5', όμως έμεινε το τελικό 2-2 εναντίον της Σαχτάρ που δίνει την πρόκριση στους Ουκρανούς. 

Τέλος, η Μονακό πάλεψε για τη μεγάλη ανατροπή του 3-1 του πρώτου αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι τη Βαλένθια την οποία κέρδισε 2-1.Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η προετοιμασία του ΠΑΟΚ εν όψει της ρεβάνς του 5-0 με την Μπρόντμπι στη Δανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: