25 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, οφείλουμε να σεβαστούμε το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντας πως σε τέτοια περίπτωση το μήνυμα θα ήταν για «ένα συμμαχικό σχήμα». Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί λαμβάνει τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών  πανεπιστημίων. Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1, αναμένεται να καταπλεύσει το απόγευμα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας εκ νέου από τη Μυτιλήνη 2.489 πρόσφυγες από τη Συρία.

Την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων. Την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε την απάντηση στο ερώτημα «γιατί κάνει εκλογές ο Τσίπρας» που έθετε μετ' επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας: «Θέλει να διαφύγει, δεν θέλει την ευθύνη» της εφαρμογής αυτών που υπέγραψε. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογική πορεία του κόμματός του, λέγοντας: «Θα κερδίσω τις εκλογές».

Με δεδομένη την αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής, πιθανότατα την Παρασκευή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρχίζει να ξεδιπλώνει τα σχέδιά της για την επόμενη ημέρα. Σήμερα, Τρίτη, από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αφού εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχει πλέον στο κοινοβουλευτικό έργο, εξέφρασε την άποψη ότι η επόμενη Βουλή θα είναι «λαϊκή και πραγματικά αντιμνημονιακή».

Κόσμος: Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP δηλώνει πρόθυμο για συμμετοχή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματιστεί από όλα τα κόμματα μέχρι το στήσιμο της πρόωρης κάλπης την 1η Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του HDP ανέφερε πως όλα τα στελέχη του είναι διαθέσιμα για υπουργοποίηση πλην των δύο αρχηγών του - και προειδοποίησε εναντίον προσπαθειών να αποκλειστεί το κόμμα από το υπηρεσιακό σχήμα.

Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, αποφάνθηκε διεθνές δικαστήριο τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα «η Ολλανδία δικαιούται αποζημίωση για υλικές ζημιές στο “Arctic Sunrise ”», αλλά και για τους 30 επιβαίνοντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και φυλακίστηκαν.

Οι πρώτοι πρόσφυγες της μεγάλης ομάδας που στην πλειονότητά της είχε ξεκινήσει από τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, έχουν φτάσει στα ουγγρικά σύνορα και έχουν περάσει στην άλλη πλευρά. Οι πρώτοι έχουν φτάσει στο ουγγρικό χωριό Ρόσκε, μέσω τμήματος που ακόμη δεν έχει καλυφθεί από τον «φράχτη του Ορμπάν», και οι ούγγροι αστυνομικοί που τους περίμεναν καταγράφουν τα στοιχεία τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν εξέφρασε αποτροπιασμό για τις «βάρβαρες επιθέσεις» στη συριακή πόλη της Παλμύρας, όπου οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον επικεφαλής των αρχαιοτήτων πριν ανατινάξουν ναό της ρωμαϊκής εποχής. Ο Μπαν κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου «να ενωθούν και να δράσουν γρήγορα για να θέσουν τέρμα στις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες».

Στη σύλληψη 14 ανθρώπων, υπόπτων για στρατολόγηση στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, προχώρησαν οι Αρχές της Ισπανίας και του Μαρόκο, ανακοίνωσε την Τρίτη το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οικονομία: Με κέρδη άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών εναρμονιζόμενο με το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τραπεζικούς τίτλους και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,96% την Τρίτη καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες.

Κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της «βουτιάς» 4,61%. Αύξηση 1,6% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2015 σε ετήσια βάση, ωθούμενο από τις εξαγωγές. Η κρίση στην Κίνα γεννά ανησυχίες για το γερμανικό ΑΕΠ. Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την ασιατική χώρα ανέρχονται στο 6,6% των συνολικών της εξαγωγών, και αγγίζουν σε αξία τα 100  δισ. ευρώ ετησίως.

Αθλητισμός: Επέστρεψε στο Μιλάνο για να φορέσει ξανά τη φανέλα της Μίλαν ο Μάριο Μπαλοτέλι, καθώς δεν είχε μέλλον στη Λίβερπουλ. Ο Ιταλός σταρ αποκτήθηκε από την αγγλική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν έπεισε ποτέ τον προπονητή των «κόκκινων», Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος επανειλημμένα τον είχε αφήσει στον πάγκο, λόγω της παρουσίας στην επίθεση των Στάριτζ και Στέρλινγκ.

Στην bundesliga θα συνεχίσει την καριέρα του ο Παϊτίμ Κασάμι, όπως αποκαλύπτουν γερμανικά ΜΜΕ. Αρσεναλ και Λίβερπουλ αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο «Έμιρεϊτς» στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική της Premier League. Απόλυτοι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης ήταν οι δύο τερματοφύλακες, Τσεχ και Μινιολέ, που μπόρεσαν να κρατήσουν το μηδέν στις εστίες τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: