25 Αυγούστου, 2015

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΑΠΟ Η.Π.Α ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Οι Η.Π.Α. και η Τουρκία εν' όψη των κοινών αεροπορικών τους επιδρομών κατά στόχων της ISIS στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Για πρώτη φορά αμερικανικά αεροσκάφη καθώς και κατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν από 4 ξεχωριστές βάσεις στο Τουρκικό έδαφος εναντίον της ISIS μέσα στο Συριακό έδαφος.

Η Τουρκία ως γνωστό αποτελεί εδώ και καιρό στενό συνεργάτη των Η.Π.Α. κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όμως η κίνηση της Τουρκίας να δώσει πρόσβαση στις αεροπορικές τις βάσεις αλλά και να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ΙSIS στην Συρία. Έχοντας 1.8 εκατομμύρια πρόσφυγες στα σύνορα της με την Συρία, πάντα επιθυμούσε την επιβολή μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, γιατί πίστευε η Τουρκία πως με μια τέτοια επιβολή, θα της ήταν πιο εύκολο να ελέγχει του Κούρδους στη Βόρεια Συρία αλλά και τους πρόσφυγες κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως τώρα υπάρχει η κατάλληλη αεροπορική κάλυψη για να γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τις δυνάμεις της ΙSIS, και να δοθεί βοήθεια στις επίγειες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Jeff Davis, δήλωσε πως Η.Π.Α. και Τουρκία βρίσκονται σε συζητήσεις και μελλοντικά σκοπεύουν να διευρύνουν την συνεργασία τους, αλλά δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των Η.Π.Α. σε μία επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων όπως εδώ και πολύ καιρό επιθυμεί η Τουρκία.

Αρκετοί Αμερικανοί Στρατιωτικό και πολιτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των Η.Π.Α. θα θεωρείτο ως επίθεση εναντίον της Συρίας. Φαίνεται πως η Τουρκία έδωσε Γη και Ύδωρ στους Αμερικανούς, αλλά δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα, παρά ένα βροντερό ΟΧΙ!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: