19 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την πρόθεσή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να ψηφίζει μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, επανέλαβε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.Τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος που θα εκφράζει το «όχι» στο μνημόνιο προαναγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, υπό τον τίτλο «Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβαση και ο εξευτελισμός της δημοκρατίας».

«Αναδύεται με επιτακτικό τρόπο η εθνική και κοινωνική ανάγκη, το 'όχι' στο δημοψήφισμα και στο Κοινοβούλιο να βρουν πολιτική έκφραση» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη ημέρα, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαράδρα στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου. Το έργο των πυροσβεστών να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο δυσχεραίνει το δύσβατο σημείο της περιοχής. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Αλ.Τσίπρας για τις κινήσεις που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. 

Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται σχεδόν βέβαιη, με την ακριβή ημερομηνία να αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Το πιθανότερο σενάριο θέλει κάλπες τον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα, Τετάρτη, θα υπάρξουν συναντήσεις σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προεργασία για τη στάση της ΚΟ.

Στον Πειραιά έφτασαν το πρωί της Τετάρτης μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 07:50 από την Κω με τουλάχιστον 1.700 πρόσφυγες και προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες.

Κόσμος: Δέκα μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κατά του αρχηγείου τους στην πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τζιχαντιστές της ISIS αποκεφάλισαν έναν 82χρονο αρχαιολόγο στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου. 

Μέχρι στιγμής, η ISIS δεν φαίνεται - παρά τη μέχρι τώρα πρακτική της - να έχει καταστρέψει μνημεία της πόλης. Ξεκίνησε στη Γερμανική Βουλή η συζήτηση πριν την ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, με το «ja» να θεωρείται διασφαλισμένο αλλά το βλέμμα να στρέφεται στην ανταρσία από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες της παραμονής, οι αντάρτες από CDU/CSU έφτασαν τους 56 - δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο.

Οι χάκερ που είχαν μπει στα αρχεία του site «γνωριμιών για παντρεμένους» Ashley Madison πραγματοποίησαν την απειλή τους και έβγαλαν στο Διαδίκτυο λογαριασμούς χρηστών του. Tα στοιχεία -διευθύνσεις e-mail και αριθμοί πιστωτικών καρτών- δημοσιεύτηκαν στο «αόρατο Διαδίκτυο», αλλά άλλοι χρήστες έχουν ήδη αρχίσει να αποκωδικοποιούν το φάκελο και να διοχετεύουν στοιχεία στο «κανονικό» Διαδίκτυο.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης αναζητούν συνεργούς του άνδρα που θεωρείται κύριος ύποπτος της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Μπανγκόκ: «Τέτοιες επιθέσεις δεν σχεδιάζονται μόνο από ένα άτομο» αναφέρει η αστυνομία. Παράλληλα, το ινδουστικό ιερό που είχε γίνει στόχος της επίθεσης άνοιξε ξανά, με προσκυνητές να αφήνουν επίσης λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Οικονομία:Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 675,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,30%. Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη γερμανική συνεισφορά στο νέο ελληνικό πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» χρέους, λέγοντας πως θα «εξεταστεί το περιθώριο» ελάφρυνσης με επιμήκυνση. «Κάναμε το παν για να σταθούμε στο ύψος της ευρωπαϊκής μας ευθύνης» είπε.

Απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, το οποίο παραδέχεται ότι είναι πιθανόν να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και προτείνεται δεκάδες έργα να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα.

Αθλητισμός: Νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο του Ράφαελ Μπενίτεθ στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Οι Μαδριλένοι επικράτησαν σε φιλική αναμέτρηση της Γαλατάσαραϊ με 2-1, χάρη στα τέρματα των Νάτσο (17') και Μαρσέλο (81'), ενώ οι Τούρκοι, ισοφάρισαν προσωρινά με τον Σνάϊντερ (53'). Ετσι, οι «Μερένχες» κατέκτησαν το «Trofeo Bernabeu», αλλά ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν γλίτωσε τη... γιούχα των οπαδών για την κακή του απόδοση!

Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το στόχο του Παναθηναϊκού στο αυριανό πρώτο ματς των play off του Europa League με την Καμπάλα ήταν ο Γιάννης Αναστασίου λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής, σήμερα το πρωί, για το Μπακού. Η νίκη είναι ο μοναδικός στόχος των «πρασίνων» στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς όπως τόνισε ο 42χρονος τεχνικός «θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα στη ρεβάνς».

Και με τη βούλα ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι ο Μανουέλ Ντα Κόστα, καθώς το απόγευμα της Τρίτης, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον Μαροκινό σέντερ μπακ. Τη δεύτερη μεταγραφή του εντός της σημερινής ημέρας ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός. Μετά το Μανουέλ Ντα Κόστα οι «ερυθρόλευκοι» ενέταξαν στο δυναμικό τους και τον Σεμπά, ο οποίος πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: