09 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στους πρόποδες της Πάρνηθας, μεταξύ Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης. Η φωτιά ξέσπασε στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου, έκαψε δασική έκταση και επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ασθενή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν στις 20:22 οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Σκλάβαινα Αιτωλοακαρνανίας και επεκτάθηκε προς την Πάλαιρο. Σε ύφεση οι φωτιές που ξέσπασαν στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στην Κυρά Βρύση Ισθμίων. Με χιλιάδες κενά αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ο αριθμός κατά τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών αγγίζει τις 25.000 ενώ για το υπουργείο Παιδείας τις 15.000.

Κόσμος: Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάλεσε το Σάββατο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να «βγάλει το δάχτυλό του από την σκανδάλη», ενώ όπως σημείωσε - και η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει συνομιλίες για να σταματήσει η αναζωπύρωση της βίας στην Τουρκία. Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού του Μαλί σε συνεργασία με τις γαλλικές δυνάμεις έδωσαν τέλος, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην ομηρεία που εκτυλίχθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης Σεβαρέ, όπου διαμένουν πολλοί ξένοι υπήκοοι και εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μετά την εισβολή τζιχαντιστών. Στους 12 ανέρχονται οι νεκροί.

Στρατιώτης από τη Ρουάντα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σκότωσε χθες, Σάββατο, τέσσερις στρατιώτες συναδέλφους του, επίσης από την Ρουάντα, τραυμάτισε άλλους οκτώ και στην συνέχεια αυτοκτόνησε. Περίπου 1.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Χόγιος στη δυτική Ισπανία, εξαιτίας πυρκαγιάς που οφείλεται πιθανότατα σε εγκληματική ενέργεια και εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν περίπου 300 πυροσβέστες και άλλες ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. 

Σε κλινική του Αμβούργου νοσηλεύεται από την Παρασκευή, με συμπτώματα αφυδάτωσης, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της κλινικής.

Οικονομία: Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, Κυριακή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με το αισιόδοξο σενάριο να επιμένει στην ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή έως την ερχόμενη Πέμπτη. Τα προαπαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου του ESM βρέθηκαν, βάσει πληροφοριών, στο τραπέζι της συνάντησης των θεσμών με τους Ευ.Τσακαλώτο και Γ.Σταθάκη.

Οι δανειστές επιμένουν στην «ενίσχυση» των προαπαιτούμενων με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν πάντως ότι το νέο πακέτο θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή και όχι ξεχωριστά. Οι συσκέψεις των υπουργών με τους θεσμούς συνεχίζονται την Κυριακή. «Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία» είπε ο Γ.Σταθάκης που μαζί με τον Ευ.Τσακαλώτο συναντώνται με τους επικεφαλής των θεσμών.

Με την κυβέρνηση να έχει λάβει το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης από την Κομισιόν, στο τραπέζι θα τεθούν τα ανοιχτά ακόμη θέματα, αλλά και οι παρατηρήσεις της Αθήνας επί του κειμένου. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι αναφορές εντός και εκτός συνόρων ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κλείσιμο της συμφωνίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αθλητισμός: Με δύο μεγάλες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το «κυρίως πιάτο» της 1ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Η νεοφώτιστη Ανζέ πέτυχε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Μονπελιέ με 2-0, ενώ στο «Βελοντρόμ» της Μασαλίας, η Καέν υποχρέωσε τη Μαρσέιγ του Μαρσέλο Μπιέλσα σε εντός έδρας ήττα με 1-0.

Από την άλλη πλευρά, η Μονακό πήρε, όπως αναμενόταν, το «διπλό» στην έδρα της Λιλ και ξεκίνησε με νίκη τη νέα σεζόν. «Θύμα» έκπληξης έπεσε η Χοφενχάιμ στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας (νοκ άουτ οι αγώνες), καθώς αποκλείστηκε από την Μόναχο 1860, ομάδα Β΄ κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος. Οι υπόλοιπες ομάδες της Μπουντεσλίγκα δεν είχαν κανένα πρόβλημα απέναντι στους αντιπάλους των μικρότερων κατηγοριών.

Αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την εικόνα που έδειξε στα φιλικά επί πολωνικού εδάφους, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη, 1-1, με τη Σεβίλη στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο πιο δυνατό τεστ που έχει δώσει έως τώρα από την έναρξη της προετοιμασίας της. Απέναντι στους κατόχους του Europa League η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, δε ρίσκαρε και με σωστή αμυντική τακτική κατάφερε να κρατήσει μακριά από την εστία του Μπαρόχα τους επικίνδυνους επιθετικούς των Ισπανών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: