20 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε σχεδόν 2.500 σύρους πρόσφυγες και το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο θα αναχωρήσει με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Για «αγεφύρωτο ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε την Πέμπτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «όταν αμφισβητείς συνολικά τις προθέσεις του άλλου και ουσιαστικά τον καταγγέλλεις ότι έχει αλλάξει στρατόπεδο, τότε ο χωρισμός είναι μονόδρομος». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκ των πραγμάτων έχει προκύψει η ανάγκη για εκλογές.

«H Eldorado Gold, επιβεβαιώνει ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε γνώση της απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που εκδόθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου βρίσκεται η έδρα της.

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενισχύουν στοχευμένες κινήσεις (απάντηση στον Παν.Λαφαζάνη, η επιστολή στον Μ.Σουλτς, μήνυμα στη Fraport) στις οποίες προχώρησε μέσα σε λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών αναφέρει ότι προτίθεται να κινηθεί δικαστικά, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εναντίον οποιασδήποτε απόφασης επιτρέψει κατοχή πλειοψηφικού φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Κόσμος: Το θάνατο τριών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, μαζί με τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Πιστεύεται ότι οι τρεις πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες μετά από σύγκρουση του οχήματός τους.

Το άστρο του Ντόναλντ Τραμπ μεσουρανεί αυτές τις ημέρες: Ο μεγιστάνας, που προπορεύεται έναντι των άλλων διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, εμφανίζεται να μειώνει τη δημοσκοπική απόσταση που τον χωρίζει και από την Χίλαρι Κλίντον. Πάντως, εκτός του ότι η απόσταση βρίσκεται στις έξι μονάδες, είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να δοθεί υπερβολική σημασία στις δημοσκοπήσεις.

Το Λονδίνο πρόκειται να αναπτύξει βρετανούς αστυνομικούς στο γαλλικό λιμάνι Καλαί, απέναντι από το βρετανικό Ντοβέρ, για να «καταπολεμήσει τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών» - τμήμα των μέτρων στα οποία συμφώνησαν οι δύο χώρες καθώς η κρίση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη εντείνεται. Για «δίκτυο» με τουλάχιστον 10 άτομα κάνουν λόγο οι Αρχές της Ταϊλάνδης στην έρευνα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Μπανγκόκ, την ώρα που ακόμη αναζητεί τον βασικό ύποπτο. 

Για την έκρηξη δεν υπάρχει ακόμη, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά, ανάληψη ευθύνης. Παράλληλα, η Μπανγκόκ θα στραφεί και στην Ιντερπόλ για τον εντοπισμό του βασικού υπόπτου, που πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου εξερράγη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάιρο, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων. Η ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα.

Οικονομία: H γερμανική Fraport ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, τα τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα για τη συμβασιοποίηση της παραχώρησης είναι αρκετά ενώ κεντρικό είναι το ζήτημα εξασφάλισης της χρηματοδότησης του σχεδίου.

Σε μία σειρά από παράγοντες που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα πιο εύκολα από άλλες περιπτώσεις με capital controls, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με την επαναλειτουργία των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτές.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 660,22 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 2,24%. Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αθλητισμός: Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, διεξάγονται, σήμερα, Πέμπτη οι πρώτοι αγώνες για τα πλέι οφ στο Europa League. Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (19:00) στο Αζερμπαϊτζάν από την Γκαμπάλα με τον Γιάννη Αναστασίου να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και να θέτει ως στόχο την νίκη, που θα απλοποιήσει τα πράγματα ενόψει της ρεβάνς στο «Απόστολος Νικολαϊδης». 

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται (20:00) την Μπρόντμπι και θέλει ένα αποτέλεσμα που θα τον καταστήσει φαβορί για την πρόκριση, απέναντι στους Δανούς, που παρουσιάζονται εξαιρετικά ασταθείς. Το δυσκολότερο έργο, το έχει ο Ατρόμητος που φιλοξενεί (21:00) την Φενερμπαχτσέ. Μεγάλη εμφάνιση της Βαλένθια στο ντέρμπι που έγινε στο Μεστάγια με τη Μονακό για τα play off του Champions League, με τις Νυχτερίδες να επικρατούν με 3-1 της ομάδας του Λεονάρντο Ζαρντίμ, παίρνοντας προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους. 

Στα άλλα (πρώτα) ματς των play off, η Σαχτάρ Ντόνετσκ πήρε προβάδισμα με «διπλό» (1-0) στη Βιένη επί της Ραπίντ, όπως και η Σέλτικ που νίκησε με 3-2 στη Σκωτία τη Μάλμε αλλά και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ απέδρασε στα... χασομέρια με νίκη 2-1 από την έδρα της Σκεντερμπέου. Σοκ για τη Βασιλεία στο 96' όταν και την ισοφάρισε σε 2-2 η Μακάμπι Τελ Αβίβ μέσα στην Ελβετία.

Παρουσία όλων των μεταγραφικών αποκτημάτων, έγινε σήμερα ο αγιασμός του Πανιωνίου. Παρών ήταν και ο Τάσος Καραμάνος που αποκτήθηκε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό και πλαισίωσε τους υπόλοιπους "νεοσύλλεκτους", Διούδη, Πατσατζόγλου, Βιγιάλμπα, Ρισβάνη, Καθάριο, Ανσαριφάρντ και Χαλκιαδάκη. Η εκδήλωση έγινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, όπου την πρώτη του εμφάνιση έκανε το καινούριο, εντυπωσιακό πούλμαν της ομάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: