28 Αυγούστου, 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

 

Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με αφορμή την πρόσκληση των Μητροπολιτών των επαρχιών των «Νέων Χωρών» στη σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Η Επιστολή εστάλη 26/8/2015 μετά τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διότι ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δέκτης ακόμα και πιεστικών τοποθετήσεων κυρίως από ιεράρχες της «παλαιάς Ελλάδας»(της Αυτοκεφάλου διοικήσεως) για το ζήτημα της πρόσκλησης των Ιεραρχών των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών» στο Φανάρι.

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είναι γραμμένη σε πολύ ήπιους τόνους και στο κείμενό του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων εκφράζει την απορία του για τους λόγους που δεν ενημερώθηκε ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πρόθεση πρόσκλησης των Μητροπολιτών των επαρχιών των «Νέων Χωρών» και για τον σκοπό της συμμετοχής τους στη σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Εκφράζει επίσης την παράκληση όπως μελλοντικά να υπάρχει στενότερη συνεργασία σε τέτοιου είδους ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου αναφέρουν ότι παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών, ιδιαίτερα δε και μετά την πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου στη Γενεύη, παραμένουν εξαιρετικά καλές και συμπλήρωναν ότι: «o Μακαριώτατος αντιλαμβάνεται πλήρως όλα τα ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στέκεται πάντοτε αρωγός στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας». 

Αφήνουν επίσης να εννοηθεί πως αυτές τις ώρες κανείς δεν θέλει να προκληθούν εντάσεις για ζητήματα για τα οποία υπάρχει συναντίληψη και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ορθοδοξία υπό το συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλείται να τοποθετηθεί στις προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πιστού λαού.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μητροπόλεις των λεγομένων «Νέων Χωρών» υπάγονται στο Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος διατηρεί την πνευματική καθοδήγησή τους  και μόνον, ενώ από το 1928, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, εμπιστεύθηκε προσωρινά τη διοίκησή τους, υπό συγκεκριμένους όρους, στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. 

Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη συγκλήση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο του 2016, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκάλεσε σε Σύναξη, από τις 29 Αυγούστου μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, το σύνολο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των Μητροπολιτών των λεγομένων «Νέων Χωρών».   


Δεν υπάρχουν σχόλια: