23 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την άποψη ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακό θέατρο από την αρχή ως το τέλος και επί της ουσίας είχε πλήρη αδυναμία να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε πολιτικούς φίλους του. Ο ίδιος βάλλει κατά του Αλέξη Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας: «Τι είναι όλα αυτά; Μεθυσμένος καπετάνιος σε ακυβέρνητο καράβι;»

Παρά την κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και την αποτυχημένη προσπάθεια για διάσκεψη των προέδρων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. Έτσι, απηύθυνε νέα επιστολή στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, καλώντας τον για εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens την Τρίτη 25 Αυγούστου. Παράλληλα, η ίδια θα επιχειρήσει να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων στις 20:00 απόψε.

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις εκλογές και εντολοδόχος πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης το πρωί της Κυριακής. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας. Σε ό,τι αφορά το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, απέρριψε τα περί αποστασιών και προδοτών, σημειώνοντας ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές απόψεις και επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα άλλο κόμμα.

Η σορός μίας γυναίκας, περίπου 55 ετών, βρέθηκε στη θάλασσα έξω από τον όρμο της Παροικιάς στην Πάρο. Η σορός βρέθηκε σε απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων από την στεριά και η γυναίκα φορούσε μαύρο αμάνικο φόρεμα. Σήμερα, Κυριακή, ολοκληρώνονται οι επαφές του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή θα επιστραφεί στον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να την αναθέσει στο τρίτο κόμμα, την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κόσμος:Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως επιχείρηση των δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατέληξε στην απελευθέρωση ενός Βρετανού που κρατούσε η Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Παράλληλα όμως, η οργάνωση - που θέλει να γίνει ο «τρίτος πόλος» στη εμφύλια σύγκρουση - πήρε τον έλεγχο προαστίου στο Άντεν.

Η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν άνοιξε ξανά την Κυριακή καθώς «λιώνουν οι πάγοι» μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο της εξαιτίας βίαιων διαδηλώσεων. Παράλληλα, τη λειτουργία της ξεκίνησε ξανά και η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο.Αρχικά, οι διπλωματικές αποστολές θα λειτουργούν σε επίπεδο επιτετραμμένων πριν τοποθετηθούν πρέσβεις στους επόμενους μήνες. Για «οργανώμενη επίθεση» ακροδεξιών εναντίον των αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο γερμανικό Χάιντεναου μιλά η αστυνομία στη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα έντασης.

Τον πετροπόλεμο και την εκτόξευση αντικειμένων ακολούθησε κυνηγητό με την αστυνομία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αριθμοί για τους τραυματίες. Οι Άλεκ Σκαρλάτος, Σπένσερ Στόουν και Άντονι Σάντλερ, οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες σε διακοπές που εξουδετέρωσαν τον ένοπλο που ήθελε να σπείρει το θάνατο στο τρένο της Thalys, έχουν γίνει οι νέοι ήρωες της Γαλλίας: Τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν εκτενώς το παρελθόν τους ενώ αναμένονται στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Παρά την ανακούφιση όμως για το μακελειό που αποτράπηκε, οι ανησυχίες στη Γαλλία επανέρχονται και εξετάζονται τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τρένα που εκτελούν δρομολόγια εξωτερικού. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες παρέκαμψαν τον αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, και εισήλθαν το Σάββατο στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Μόλις 200 άτομα παρέμεναν το βράδυ πίσω από το συρματόπλεγμα. Δραματικές εικόνες.

Οικονομία: Ο ΕΝΦΙΑ το 2016 θα είναι στο ίδιο επίπεδο από άποψη εσόδων, όμως στο εσωτερικό του φόρου θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Δεν ανησυχεί για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι μετά τις εκλογές «ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πιθανώς πιο σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και στο κόμμα του από ότι σήμερα». Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών την Παρασκευή με την αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 635,31 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,49 %.

Αθλητισμός: Συνέχεια σήμερα, Κυριακή, στην πρεμιέρα της Σούπερ Λιγκ, που ξεκίνησε το Σάββατο δυναμικά με ΑΕΚ και ο Ηρακλής να δείχνουν από νωρίς τις διαθέσεις τους και τον Αστέρα Τρίπολης αποφασισμένο. Τη σκυτάλη παίρνουν ο Ατρόμητος, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, οι οποίοι υποδέχονται Λεβαδειακό, Ξάνθη και Πανιώνιο, αντίστοιχα. Στη Βέροια η τοπική ομάδα φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η Ρόμα δεν πέρασε από το «Bentegodi». Οι Ρωμαίοι γνώρισαν τις πρώτες απώλειες στην πρεμιέρα της Serie A, αφού υποχρεώθηκε σε ισοπαλία (1-1) απέναντι στην Βερόνα, σε ένα ματς που όλα έγινα στην επανάληψη. Αντίθετα, η συμπολίτισσά της Λάτσιο, μπήκε με το δεξί στο πρωτάθλημα αφού επικράτησε με 2-1 της Μπολόνια στο «Ολίμπικο».

Το γκολ του Γκριέζμαν στο 16' ξελάσπωσε την Ατλέτικο Μαδρίτης που τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Λας Πάλμας, της οποίας επικράτησε με 1-0 στην πρεμιέρα της Primera Division. Με ένα γρήγορο γκολ (3') του Σάλβα, η Εσπανιόλ κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Χετάφε στην Βαρκελώνη και να ξεκινήσει με το σωστό πόδι την διαδρομή της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, από ένα βαθμό πήραν Λα Κορούνια και Ρεάλ Σοσιεδάδ στην μεταξύ τους "λευκή" ισοπαλία στην Γαλικία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: