10 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία έως τις 15 Αυγούστου αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στο Mega αποκάλυψε ότι η τρόικα ζητά μια σειρά από προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Πάνω από 150 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, και μετανάστες έφτασαν στην Κω με τουλάχιστον έξι μικρά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τις τουρκικές ακτές. Μόνο φέτος, υπολογίζεται ότι περίπου 124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει με βάρκες στην Ελλάδα - οι περισσότεροι σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο.

Επεισοδιακή απόπειρα ληστείας, η οποία κατέληξε στη σύλληψη του δράστη επ' αυτοφώρω, έγινε τα ξημερώματα σε σουπερ μάρκετ στου Ζωγράφου. Η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων μέσα σε δάση ή σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αποτελεί δέσμια υποχρέωση της πολιτείας, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επικυρώνοντας απόφαση για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασική έκταση 350 τμ στην Αττική.

Για ενδείξεις που υπάρχουν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να στηθούν κάλπες το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτό να λεχθεί με βεβαιότητα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει, έστω και τώρα, τις διαπραγματεύσεις.

Κόσμος: Ο υποψήφιος των περονιστών Ντανιέλ Σιόλι ήταν ο νικητής των προκριματικών προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Αργεντινή και οι οποίες αποτέλεσαν και μια δημοσκόπηση για τα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ζεύγος Κίρσνερ. Ωστόσο, η διαφορά του από τον δεξιό υποψήφιο της Αντιπολίτευσης Μαουρίσιο Μάκρι δεν ξεπερνά το 5%, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα εν όψει των προεδρικών του Οκτωβρίου.

Δύο άτομα - για τα οποία δεν έχουν δοθεί στοιχεία - τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο Φέργκιουσον κατά την νύχτα της πρώτης επειτείου του θανάτου του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικά πυρά. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι σφαίρες μετά τις εκδηλώσεις μνήμης έπεσαν μεταξύ της και κατοίκων, λέγοντας πως ένστολοι απάντησαν σε «βαριά πυρά» που δέχθηκαν. Η κατάσταση των δύο τραυματιών δεν είναι γνωστή.

Βομβιστική επίθεση έπληξε τα ξημερώματα αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων και μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Σε δεύτερο περιστατικό -για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης διασύνδεσης- δύο άγνωστοι άνοιξαν το πρωί πυρ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη πριν διαφύγουν. Τα κίνητρα είναι άγνωστα, όμως η ένταση με φόντο το βόρειο Ιράκ και το κουρδικό - και την έναρξη επιχειρήσεων αμερικανικών αεροσκαφών από το Ιντσιρλίκ - είναι απτή στη χώρα.

Πλέον των 1.000 προσφύγων και μεταναστών περισυνελλέγησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα νερά της Μεσογείου, κυρίως στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, κατά τη διάρκεια αρκετών επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής. Ο τυφώνας Σουντελόρ έπληξε περιοχές στις ανατολικές όχθες της Κίνας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους ενώ άλλοι τέσσερις αγνοούμενους. Η κακοκαιρία προκάλεσε πλημμύρες και καταρρεύσεις κατοικιών κυρίως στην περιφέρεια Ζετζιάνγκ.

Οικονομία: Συντηρείται το ανοδικό κλίμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στο άνοιγμα της συνεδρίασης με την αγορά να στρέφει την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και να προεξοφλεί ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ασκεί η ΝΔ διά του συντονιστή οικονομικών υποθέσεων, Χρήστου Σταϊκούρα. Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μοντέλο Κύπρου για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων προκρίνουν οι θεσμοί. ΔΝΤ, ΕΕ,  ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δάνειων των τραπεζών σε επενδυτές αφενός θα εξυγιάνει ταχύτερα τους ισολογισμούς τους, αφετέρου θα συμβάλει στην ανακοπή της «κουλτούρας μη πληρωμής» που κατά τους πιστωτές διακρίνει δανειολήπτες.

Αθλητισμός: Ο Τζοβάνι ντος Σάντος σκόραρε στο ντεμπούτο του στο Mls με τους Λος Αντζελες Γκάλαξι, που εξακολούθησαν την εξαιρετική παρουσία «σπίτι τους», νικώντας με σκορ 3-1 τους Σόντερς Σιάτλ, με τον Στίβεν Τζέραρντ να αγωνίζεται βασικός. Οι «επισκέπτες» προηγήθηκαν μόλις στο 1' με τον στράικερ Τσαντ Μπάρετ, που στην συνέχεια αντικαταστάθηκε, αφού υπέστη τράβηγμα στους ...πανηγυρισμούς.

Ο Γιασί Ζαρντέ ισοφάρισε πριν το ημίχρονο, ενώ Ρόμπι Κιν (47') και Ντος Σάντος (64') διαμόρφωσαν στην επανάληψη το τελικό σκορ, αναγκάζοντας την ομάδα του Σιάτλ στην πέμπτη συνεχή ήττα. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι σύμφωνα με την «L' Equipe», κυρίαρχος υποψήφιος για την διαδοχή του Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο της Μαρσέιγ. Οπως ανέφερε η γαλλική αθλητική εημερίδα, ο Ζιντάν, που είναι προπονητής στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, ήδη έχει συζητήσει με την διοίκηση του συλλόγου της Μασσαλίας, το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Από την Αγγλία φτάνει ένα ακόμα μάθημα ποδοσφαιρικού fair play. Κατά την διάρκεια συνάντησης στην League One, τρίτη κατηγορία στην Αγγλία, ανάμεσα στην Ντονκάστερ και την Μπέρι, το Σάββατο, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ από λάθος που προκλήθηκε εξαιτίας τραυματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: