03 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Επιχείρηση Δεκαοκταύγουστος» τρέχει για την κυβέρνηση που επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ζητούμενο την ψήφιση της συμφωνίας την τρίτη εβδομάδα του μήνα από τη Βουλή και την άμεση εκταμίευση δόσης 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τη θέση ότι η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να εμπλουτιστεί με ειδικούς επιστήμονες πέρα από τα στενά όρια των κυβερνώντων κομμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. «Πρέπει να εμπλουτιστεί η εθνική διαπραγματευτική ομάδα με έμπειρα στελέχη κάτι που δεν είχε η πρώτη ομάδα και ηττήθηκε» είπε.

Στο αστυνομικό τμήμα στα Κουφονήσια, παραδόθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του φορτηγού Basel S5 που υπό αδιευκρίνιστη αιτία έπεσαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Νάξου, ενώ για τον εντοπισμό τους κινητοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα και η Πολεμική Αεροπορία.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο 28χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή μέσα στη Διώρυγα της Κορίνθου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο 28χρονος ανασύρθηκε χωρίς να έχει τις αισθήσεις του και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα συγχαρητήριά τους στην εθνική ομάδα μπάσκετ εφήβων για την κατάκτηση του χρυσού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κόσμος: Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν την Μιανμάρ εδώ και μερικές ημέρες. Ορισμένες ζώνες έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτους ανάγκης. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν γρήγορη άνοδο της στάθμης των υδάτων και πολλές κατολισθήσεις, από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, γέφυρες και δρόμοι στην χώρα.

Κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ περίπου 3.000 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK,  το Τόκιο και η Οζάκα είναι οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Δεκάδες παιδιά αναζήτησαν ιατρική φροντίδα εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ 18 άνθρωποι βρέθηκαν αναίσθητοι.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν περίπου 8.500 πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται στην Καλιφόρνια.  Η πολιτεία των ΗΠΑ πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της και οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός πυροσβέστη και την εκκένωση κατοικημένων περιοχών. Σε εξέλιξη βρίσκονται 21 πύρινα μέτωπα.

Για τις 29 Αυγούστου αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη νέα δίκη με κατηγορούμενους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η πρώτη καταδίκη των οποίων σε ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι «μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες» προκειμένου να υποστηρίξουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη από τον στρατό το 2013.

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 178 ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνταν από την Μπόκο Χαράμ στην περιφέρεια Μπόρνο, τη κύρια βάση της οργάνωσης. Νωρίτερα, πάντως, είχε γίνει γνωστό ότι η οργάνωση σκότωσε 13 άτομα στο χωριό Μαλάρι της ίδιας περιοχής.

Οικονομία: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διολίσθησαν οι προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης τον Ιούλιο. Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) έκλεισε στις 30,2 μονάδες, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας.

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο με τον Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. Κατά τους αναλυτές του Ιδρύματος, η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα.

Άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δική του πρωτοβουλία. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και ειδικά η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Αθλητισμός: Η κατάκτηση του Community Shield από την Αρσεναλ, διαμορφώνει σύμφωνα με τον Αρσέν Βενγκέρ, την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στους «κανονιέρηδες» για την συνέχεια. Η Αρσεναλ δεν είχε καταφέρει να κερδίσει την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο, τις 13 προηγούμενες φορές που την βρήκε απέναντί της. Το γκολ του Οξλέιντ-Τσάμπερλεν, αποδείχθηκε αρκετό για να της επιτρέψει να πανηγυρίσει, απέναντι στους πρωταθλητές Αγγλίας και να σταματήσει το αρνητικό σερί που είχε μαζί τους.

Ακόμη μία ήττα, σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας, γνώρισε η Μπαρτσελόνα. «Δράστης» αυτήν την φορά, ήταν η Φιορεντίνα, που επικράτησε εντός έδρας της Μπάρτσα με 2-1. Μόλις στο 12ο λεπτό, οι «βιόλα» προηγήθηκαν με 2-0, χάρη στα τέρματα του Μπερναρντέσι (4`, 12`), ενώ στο 15` οι Καταλανοί μείωσαν με τον Σουάρες.

Στο νέο πρωτάθλημα της Football League θα συμμετάσχει ο Εργοτέλης. Αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη, κατά την διάρκεια της οποίας ο «ισχυρός άνδρας» της ομάδας, Δημήτρης Παπουτσάκης, αφού εξήγησε ότι οικογενειακοί κι επαγγελματικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να είναι κοντά στην ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: