26 Ιουλίου, 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    
Θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλήττουν τις τελευταίες ώρες τουρκικά μαχητικά, τα οποία απογειώνονται από την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία, ενώ το Ιράκ στέλνει για πρώτη φορά 3.000 εκπαιδευμένους στρατιώτες και 500 σουνίτες μαχητές στο συριακό έδαφος με την ίδια αποστολή. Η συμφωνία συνεργασίες Τουρκίας - ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης, έκλεισε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και κατευθύνονται προς τα σύνορα με τα Συρία, έπειτα από συγκρούσεις με τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Νωρίτερα ένας τούρκος υπαξιωματικός σκοτώθηκε και άλλος ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε κοντά στην πόλη Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, από πυρά που προήλθαν από το συριακό έδαφος, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. 

Με ανακοίνωσή του το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού ανέφερε πως οι αρχές της Τουρκίας θα λάβουν "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας σε συνέχεια των επιθέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων μαχητών. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιμετωπίζει ένα κύμα βίας στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας έπειτα από την επίθεση στο Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 100 και πλέον και αποδόθηκε από τις αρχές στον ISIS. 

Νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο στον ιστότοπό του ανέφερε πως ένας τζιχαντιστής του ΙΚ έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις του τουρκικού στρατού στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν χθες Πέμπτη τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.  Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Το Ιράκ απέστειλε για πρώτη φορά στρατιώτες εκπαιδευμένους από τη συμμαχία που διατελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ραμάντι, για να την αποσπάσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, είπε ο αμερικανικός στρατός. Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια μιας ανεπίσημης επίσκεψης του αμερικανού υπουργού άμυνας Ας Κάρτερ στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντερ αλ Αμπάντι και υπογράμμισε την ανάγκη για ικανά εκπαιδευμένες δυνάμεις εδάφους που θα πολεμήσουν το ΙΚ

"Κάνουμε κάποια πρόοδο, χρειάζεται όμως να κάνουμε περισσότερα," είπε ο Κάρτερ στους αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο της Ραμάντι, πρωτεύουσας της περιοχής Άνμπαρ, πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στην πεδιάδα του Ευφράτη δυτικά της Βαγδάτης σε μια σημαντική ήττα του Αμπάντι και της συμμαχίας, στην οποία ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε εναποθέσει την υπεράσπιση της πόλης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στήβ Ουόρεν, είπε στους δημοσιογράφους που πλαισίωναν την μονοήμερη επίσκεψη του Κάρτερ ότι οι περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι ιρακινοί εστάλησαν στη Ραμάντι πρόσφατα, μαζί με 500 σουνίτες, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τον συνολικό αριθμό των ιρακινών δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Ραμάντι για λόγους ασφάλειας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: