10 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στις Βρυξέλλες βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να συνδράμει στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία για την Ελλάδα.

Με θέμα συζήτησης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. «Είμαστε αισιόδοξοι για μια πολύ καλή συμφωνία δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο Ν.Βούτσης. «Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το αν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο Αλ.Φλαμπουράρης. Συνεδριάζει στις 12:30 το μεσημέρι και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφωνούν με τις αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά και με τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η ελληνική πρόταση προκειμένου σήμερα Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, γράφει η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την στάση του μετά το δημοψήφισμα αναφέρει ότι «στην παραζάλη ακόμη της κυριακάτικης χαράς, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον εκπρόσωπο του 62% να υποτάσσεται στο σκεπτικό του 38% την επαύριο μιας εκκωφαντικής νίκης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».

Κόσμος: Οι ινδονησιακές αρχές έκλεισαν πέντε αεροδρόμια, ανάμεσά τους το Νγκουράχ Ράι του Μπαλί, του πιο δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ραούνγκ στην Ανατολική Ιάβα, στην κεντρική χώρα, με χιλιάδες τουρίστες να έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Παραχωρήσεις στην πρόταση που έστειλε η Αθήνα ζητώντας νέο πακέτο 53,5 δισ. ευρώ με μέτρα περίπου 12 δισ. ευρώ βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ στην πρώτη αποτίμηση της ελληνικής κίνησης -υπογραμμίζοντας όμως πως όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα. 

Τίτλοι και πρώτες αναλύσεις στέκονται στο ότι η πρόταση τελεί υπό την αίρεση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των πιστωτών, ενώ βλέπουν το «παράθυρο του 48ωρου» να κλείνει. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή ανοικτά των Νησιών του Σολομώντα στον νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS). Δεν εκδόθηκε άμεση προειδοποίηση για τσουνάμι. Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν μοιράζονται μόνο τα μήκους περίπου 4.000 χιλιομέτρων κοινά σύνορά τους: 

Οι οικονομίες τους, που κυριαρχούνται από κρατικές επιχειρήσεις και ολιγαρχίες, οι εμπορικές τους σχέσεις, η επιθυμία τους να περιορίσουν την αμερικανική ισχύ και να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο στη δυτική διπλωματία αποτελούν επίσης κοινά χαρακτηριστικά. Αποκαλύπτουν την ανάδυση μιας νέας συμμαχίας, αν και παλιές διαμάχες και συγκρουόμενα συμφέροντα καθιστούν τη σχέση τους περίπλοκη.

Συγγνώμη ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν με την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας σε βάρος των αυτόχθονων λαών της αμερικανικής ηπείρου, μιλώντας στην Κολομβία. Παράλληλα, ο ποντίφικας κάλεσε τους κατατρεγμένους λαούς να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων, και κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν «μια νέα αποικιοκρατία», ενώ επίσης προέτρεψε τους φτωχούς να αποκτήσουν τα «ιερά δικαιώματα» της εργασίας, κατοικίας και γης.

Οικονομία: Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να διαβλέπουν πως είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που θα οδηγήσει σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας, αλλά και επιμέρους αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και θα δώσουν νέα δυναμική στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες Πέμπτη στους θεσμούς και στο Eurogroup.

Την άποψη πως  οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν ακόμη πιο προβληματική τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε σχέση με τη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μία εβδομάδα το ΔΝΤ εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ σε άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Αθλητισμός: To πιο σημαντικό του τεστ έως τώρα δίνει σήμερα, παρασκευή ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Άγιαξ (20:30, Novasports 2) στο «Stadio SV EPE». Αυτό θα είναι το τελευταίο φιλικό κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ολλανδία. Η Εθνική ομάδα Νέων «αγκάλιασε» την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (UEFA EURO U19) μετά τη «λευκή» ισοπαλία απέναντι στην Αυστρία, στην «AEL FC Arena» της Λάρισας. Ο αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας στον 1ο όμιλο της τελικής φάσης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. 

Με τον βαθμό που απέσπασε η Εθνική έφτασε στους τέσσερις ενώ για τους Αυστριακούς ήταν ο πρώτος. Για να προκριθεί λοιπόν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα ημιτελικά θα πρέπει είτε να μη χάσει την τελευταία αγωνιστική (Κυριακή 12/7) από τη Γαλλία, που βρίσκεται ήδη στους στα ημιτελικά με έξι βαθμούς, είτε αν χάσει να μη νικήσουν οι Αυστριακοί τους Ουκρανούς στο άλλο παιχνίδι, δηλαδή να μην έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από την Ελλάδα.

Πραγματοποιώντας μια καλή εμφάνιση η Ομόνοια επικράτησε 2-0 της Ντιναμό Ματούμι στην Κύπρο και παρά την ήττα της με 1-0 στον πρώτο αγώνα στη Γεωργία προκρίθηκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Από την άλλη πλευρά ο Απόλλων Λεμεσού έπρεπε απλά να διασφαλίσει το υπέρ του 2-0 του πρώτου αγώνα και αυτό έκανε. Την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ θα βρει απέναντι του ο ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό γύρο, αφού η ομάδα από την Κροατία απέκλεισε την Μπρόουτον μετά το 2-2 σε συνδυασμό με το 3-1 του πρώτου γύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: