10 Ιουλίου, 2015

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

 

Το πρώτο «ΟΚ» πήρε από τους Θεσμούς (Τρόικα) το κείμενο που έστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση, και το οποίο περιλαμβάνει την πρόταση για συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρώτη ανάγνωση οι προτάσεις της Αθήνας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο οι Θεσμοί θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ώρες για να δώσουν το τελικό πράσινο φως. Σημαντικό ρόλο στις πρώτες θετικές αντιδράσεις φαίνεται να έπαιξε το γεγονός πως σημαντικό μέρος της πρότασης συντάχθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Εξάλλου, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild αναφέρει πως η πρόταση που έχει στείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχει γραφεί από τους ειδικούς των πιστωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), της λεγόμενης τρόικας – κάποιοι μάλιστα βλέπουν και εμπλοκή του γνωστού από τα παλιά Πολ Τόμσεν…

Στον αντίποδα λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία τριών χρόνων με στόχο να λάβει 53 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο των μέτρων, για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM, όμως έτσι όπως αναρτάται στην σελίδα της ελληνικής Βουλής δεν φέρει τις υπογραφές δύο υπουργών. Συγκεκριμένα του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για την περαιτέρω στάση τους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καμμένος το απόγευμα της Πέμπτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει εάν συμφωνεί με το τελικό κείμενο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών της περασμένης Πέμπτης ενώ ο κύριος Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην πρόταση μέσω της προσωπικής τους ιστοσελίδας Iskra.gr αναφέροντας πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που είχε κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν το δημοψήφισμα.

Το κείμενο, που έφτασε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, είναι γραμμένο στα αγγλικά και συνοδεύεται από την επιστολή του πρωθυπουργού ενώ στις Βρυξέλλες εστάλη και επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία υπογράμμιζε πως η εν λόγω πρόταση δείχνει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: