24 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο Πάρκο Ελευθερίας βρέθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για την κατάρρευση της δικτατορίας  που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

Την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από αυτούς που διαφωνούν, αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που τα συμφέροντά της θίγονται με τις πολιτικές των μνημονίων, εξέφρασε την Παρασκευή σε συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός. «Έχουμε μια κατάσταση όπου η ψυχή, το πρόγραμμα, οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την πολιτική στην οποία έχει οδηγηθεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση» είπε.  Ένταση επικράτησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στον Σταθμό Λαρίσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 100 άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου επιβιβάστηκαν σε αμαξοστοιχία με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, χωρίς όμως εισιτήριο. Υπήρξαν διαμαρτυρίες, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι τις αποβάθρες. Για «τρικομματική κυβέρνηση» έκανε λόγο ο Γιάννης Πανούσης, σχολιάζοντας το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση.

Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας» εξήγησε. Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σαμοθράκης. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 4:26 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών, ενώ η δεύτερη είχε μέγεθος 4,6 βαθμών και σημειώθηκε στις 5:40 τα ξημερώματα.

Κόσμος: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στο Der Spiegel ο Γιάκομπ Όγκσταϊν.

Και εξηγεί ότι ο Σόιμπλε δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη αλλά υπό γερμανική κυριαρχία. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε εφόδους σε περισσότερους από 100 χώρους που φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο ολονύχτιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από ελικόπτερα και από άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Τα  ξημερώματα τουρκικά F-16 έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης σε κινηματογράφο στην πόλη Λαφαγιέτ, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όταν ένας 58χρονος άνοιξε πυρ μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε. Για την Κένυα αναχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι το πρώτο ταξίδι που κάνει στην πατρίδα του πατέρα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφθεί διάφορες χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αιθιοπίας.

«Η Ευρώπη σήμερα πρέπει να βοηθήσει όποιον επιθυμεί να κάνει μια νέα αρχή και να μην είναι μόνο μια δασκάλα με μπλε και κόκκινο μολύβι στο χέρι, η οποία λέει τι είναι σωστό και τί δεν είναι» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο Tg5.

Οικονομία: Στην επισήμανση ότι το ΔΝΤ δεν θα αιτηθεί από τα κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα έως ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων, προχωρεί σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg,

Υποστηρίζοντας ότι αυτό αναδεικνύει ως πρωταγωνιστικά πρόσωπα τις Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ. Σε πτώση οδήγησαν την Παρασκευή τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων προκαταρκτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το χρέος της Ιαπωνίας δεν είναι βιώσιμο.
   
Την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση  σε κάποιο βαθμό μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αθλητισμός: Η ΑΪΚ Στοκχόλμης θα είναι οριστικά η αντίπαλος του Ατρομήτου στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Η σουηδική ομάδα νίκησε στην Αρμενία 2-0 την Σιράκ, στον αγώνα ρεβάνς του 2ου προκριματικού, και «σφράγισε» το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τη Σπαρτάκ Τρνάβα θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον δρόμο για τους ομίλους της διοργάνωσης. Οι Θεσσαλονικείς θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους απ' την Τούμπα κόντρα στους Σλοβάκους που απέκλεισαν την Λίνφιλντ.
   
Εκδικάστηκε την Πέμπτη από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ η υπόθεση της Κέρκυρας, που κατηγορείται για εικονική μεταβίβαση μετοχών. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί το αργότερο ως την Παρασκευή (24/7), ενώ η ομάδα του Ιονίου κινδυνεύει με υποβιβασμό μετά το πόρισμα της ΕΕΑ.
   
Αυτή τη φορά μπορεί να μην σκόραρε, όμως, δημιουργικά ήταν καλός. Αντίθετα, αν και δεν δέχτηκε γκολ (όπως στο 3-2 από τη Φενέρ), στην άμυνα ήταν προβληματικός. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αναδείχτηκε ισόπαλος 0-0 απέναντι στην Αντάλιασπορ στο «Sports Complex Stadium», ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο «Afyon Cup»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: