11 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δύο πλοία συγκρούστηκαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας, χωρίς όμως να καταγραφούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο, το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι, όταν το Ο/Γ - Φ/Γ «Eurogargo Trieste» σημαίας Μάλτας, το οποίο προερχόταν από την Νάπολι Ιταλίας, προσέκρουσε με την πρωραία δεξιά πλευρά του στην πρυμναία αριστερή πλευρά τού Ε/Γ -Ο/Γ «Hellenic Spirit», το οποίο ήταν παραβεβλημένο στη θέση Α της λιμενικής εγκατάστασης.

Η στάση των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία στη Βουλή απορρέει από την απόφαση να προταχθεί το συμφέρον της χώρας και να μην μπει ο ελληνικός λαός σε περιπέτειες, δήλωσε το Σάββατο η εκπρόσωπος του κόμματος Μ.Χρυσοβελώνη. Να σημειωθεί ότι, κατά την ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους στη βάση της ελληνικής πρότασης, από τις τάξεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.

«Σαμποτέρ» της προσπάθειας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να κλείσει η συμφωνία, χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Άδωνις Γεωργιάδης, λίγες ώρες μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Σε ανάγκη να υλοποιηθεί η ισχυρή εντολή για λύση του ελληνικού ζητήματος με παραμονή της χώρας στο ευρώ αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Προέχει να γίνει πράξη η ισχυρή εντολή, για λύση εντός Eυρώ. Ο Τσίπρας έχει τη λαϊκή στήριξη και την ηγετική ευθύνη, να κάνει ότι χρειάζεται» έγραψε.

Δήλωση με την οποία επισημαίνουν ότι το «ναι» στην ψηφοφορία στη Βουλή υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος: Ενδεχόμενος «λευκός καπνός» από το Eurogroup για την Ελλάδα το Σάββατο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση το τέλος της διαδρομής: Πέραν της Συνόδου της Ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, η οποία συμφωνία - και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων - θα απαιτούσε την έγκριση και ορισμένων Κοινοβουλίων των «18».

Ισχυρή έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές και τον τραυματισμό άλλου ενός. Την ώρα της έκρηξης, το προξενείο ήταν κλειστό - μεταξύ των θυμάτων δεν βρίσκονται διπλωματικοί υπάλληλοι.

Προσωπική επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ο  κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι ο Β.Σόιμπλε επιθυμεί ένα Grexit, προκειμένου να συνετίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας Ευρωζώνης της λιτότητας.

Η Τυνησία υπέστη νέο σκληρό πλήγμα καθώς η Δανία κάλεσε τους τουρίστες της να εγκαταλείψουν την χώρα εξαιτίας του «αυξημένου» κίνδυνου νέας τρομοκρατικής επίθεσης, ένα 24ωρο αφότου η Βρετανία εξέδωσε ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την πρόταση της Ελλάδας για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί από τους πιστωτές της. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε από πλευράς του ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Οικονομία: Το Eurogroup επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα, μερικές ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση για την Ελλάδα. Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί, θεωρώντας ότι «υπό προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης για πρόγραμμα του ESM».
  
Αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των τραπεζών τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντηση με την ΟΤΟΕ. Ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε πως η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία. Η ελληνική πρόταση συμφωνίας με τους δανειστές περιλαμβάνει:

Αύξηση συντελεστή για ενοίκια και φόρος στις επιχειρήσεις στο 29% για έξτρα έσοδα 330 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016 η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ για το «υψηλότερο 20% των δικαιούχων», λιγότερες από 100 οι δόσεις για τους «έχοντες», ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά από τον Οκτώβριο, μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο.

Αθλητισμός: Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ στο τελευταίο δυνατό τεστ που έδωσαν οι πράσινοι επί ολλανδικού εδάφους. Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου παρουσίασαν αμυντικά κενά, ενώ και στην επίθεση δεν ήταν απειλητικοί απέναντι στους παίκτες του Αίαντα της Ολλανδίας. Τα τέρματα για τους νικητές σημείωσαν ο Μίλικ στο 33' και ο Ελ Γαζί στο 86', ενώ επιπόλαιος αποδείχθηκε ο τραυματισμός του Καλτσά.

Αναχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής και λίγες ώρες αργότερα η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» πέταξαν από το «Ελ. Βενιζέλος» για Μόναχο και από εκεί συνέχισαν οδικώς για το Ζέεφελντ. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν 26 παίκτες, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να ενσωματωθούν σε αυτή και οι Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ, Ομάρ και Ντοσεβί.

Έτοιμος για τη μάχη με τη Λοκομοτίβα στον β΄προκριματικό γύρο του Europa League έδειξε ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο φιλικό αγώνα του επί Ολλανδικού εδάφους, όπου επικράτησε με 4-1 της Ντνίπρο. Ο «δικέφαλος» του Βορρά είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πολύ καλό πρόσωπο και κατάφερε να σκοράρει τρία από τα τέσσερα τέρματα από στημένες φάσεις. Ικανοποιημένος ο Τούντορ από το γεγονός ότι οι παίκτες εφαρμόζουν αυτά που τους ζητάει...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: