22 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με βασικό θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Η αναμόρφωση του συστήματος απονομής ιατρικής ειδικότητας, καθώς και η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ενίσχυση της Γενικής Ιατρικής, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, οι εκπρόσωποι των Επιστημών Υγείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ στις 19:30 το απόγευμα, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Προβληματισμός και αγωνία κυριαρχεί στο χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, καθώς αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των εκπαιδευτηρίων, ψηφίζοντας το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής επί του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. 

Η συζήτηση πραγματοποιείται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος: Με αφορμή τα δεύτερα γενέθλια του πρίγκιπα Γεώργιου, ο φωτογράφος Μάριο Τεστίνο, δημοσίευσε ένα χαριτωμένο ενσταντανέ με τον μικρό να χαμογελά πλατιά στο φακό στη βάφτιση της αδελφής του Σαρλότ. Ο πρίγκιπας Γεώργιος βρίσκεται στην αγκαλιά του πατέρα του, Ουίλιαμ, και φαίνεται να πλησιάζει με ένα πλατύ χαμόγελο τον φωτογραφικό φακό.

Μία νέα υπόθεση στις ΗΠΑ έχει έρθει να προστεθεί στην τεταμένη συζήτηση της αντιμετώπισης Αφροαμερικανών από την αστυνομία: Ο θάνατος της 28χρονης Σάντρα Μπλάντ στο Τέξας, που την σταμάτησε η Τροχαία επειδή επειδή δεν έβγαλε φλας και κατέληξε να βρεθεί κρεμασμένη στο κελί της τρεις ημέρες μετά. Το βίντεο της σύλληψής της εντείνει απλώς την απορία γιατί τα πράγματα έπρεπε να φτάσουν μέχρι εκεί.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Η πιο φονική επίθεση συνέβη όταν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στη σιιτική περιοχή της Νέας Βαγδάτης, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 48.

Ένα ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα και αρχηγός της ομάδας «Χορασάν» σκοτώθηκε από αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ, καθώς ταξίδευε οδικώς κοντά στην Σαρμάντα στη Συρία στις 8 Ιουλίου, ανέφερε το Πεντάγωνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέγνωσε τον κατάλογο των ονομάτων των Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια έως ότου επιστρέψουν.

Οικονομία: Για χαοτική κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη.

Παρατάθηκε έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή των εισφορών του τρίτου διμήνου προς τον ΟΑΕΕ. Σημειώνεται πως στα πλαίσια της ρύθμισης των 100 δόσεων μόνον για τον ΟΑΕΕ έχουν ρυθμιστεί έως τώρα οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από 115.000 οφειλέτες και έχουν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ.

Τη σύγχρονη ιστορία του ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα της περιόδου 2000-2015 θα καταγράψει το τμήμα Στρατηγικής και Πολιτικής σε ειδική έκθεση που θα ολοκληρωθεί το 2018. Η έκθεση θα δίνει μεγάλο βάρος στην καταγραφή του παρασκηνίου, στην ανάδειξη των «ανταγωνιστικών απόψεων» μέσα και έξω από το Ταμείο και ειδικά στο πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις.

Αθλητισμός: Η Ρίβερ Πλέιτ κατάφερε να μείνει όρθια (1-1) στην Ασουνσιόν στην επαναληπτική ημιτελική αναμέτρηση με τη Γκουαρανί, εξαργυρώνοντας ιδανικά την επιτυχία (2-0) της περασμένης εβδομάδας στο Μπουένος Αιρες και εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στον τελικό του Libertadores Cup, για πρώτη φορά μετά το 1996.  

Ο Εστεμπάν Καμπιάσο απέρριψε την πρόταση της Λέστερ για επέκταση της συνεργασίας τους και πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέας επαγγελματικής «στέγης». Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 2-1 τους Λος Αντζελες Γκάλαξι, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Πασαντίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο μεταξύ η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε στο Χάρισον των ΗΠΑ με 4-2 τη Φιορεντίνα. Με νίκη συνέχισε στα φιλικά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς επικράτησε σε ματς προετοιμασίας τη Σαν Χοσέ Ερθκουϊκς με 3-1




Δεν υπάρχουν σχόλια: