11 Ιουνίου, 2015

O ΣΟΙΜΠΛΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

 

Σχέσεις οργής, σχέσεις ψυχρών πολιτικών σκοπιμοτήτων ή σχέσεις δογματικών ιδεοληψιών και ηγεμονικών προσωπικών συνδρόμων; Οι γερμανοί και ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να «στοιχηματίζουν» ότι πρόκειται για ένα σύμπλεγμα και των τριών εκδοχών.

Και τα τελευταία δύο 24ωρα έχουν στρέψει τους προβολείς στην τριπλέτα Σόιμπλε, Βαρουφάκη, Μέρκελ αλιεύοντας μέσα από τις φορτισμένες και πολύπλοκες σχέσεις τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση του «ελληνικού δράματος». Την «σπίθα» ήρθε να ανάψει η ομιλία Βαρουφάκη, την Δευτέρα, στο Βερολίνο. Τα γερμανικά media αφιέρωσαν νέους ποταμούς αναλύσεων στον «ποπ σταρ» της ελληνικής κρίσης, οργανώσεις κατά τις λιτότητας τον υποδέχθηκαν με πανό και επευφημίες έξω από το ίδρυμα Μπέκλερ και ευρωπαίοι ανταποκριτές ανακάλυψαν την άλλη πλευρά της σχέσης του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επεσήμαναν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άλλαξε άρδην όλο το πρόγραμμά του για να συναντηθεί με τον... άσπονδο «φίλο» του και εντόπισαν διαθέσεις «καθοδήγησης», και μιας μορφής «πατερναλισμού» στην αντιμετώπιση του προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε χθες να αφήσει όλες τις ερμηνείες ανοιχτές, δείχνοντας πάντως διάθεση να κατεβάσει τους συνήθεις επιθετικούς τόνους:

«Ο έλληνας ομόλογός μου εργάζεται σκληρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σπεύδοντας πάντως να συμπληρώσει ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις». «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» ήταν, εν ολίγοις, το μήνυμα που έστειλε και ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι σ'αυτές τις συναντήσεις δεν γίνεται διαπραγμάτευση αλλά «ανταλλάσσονται απόψεις».

Οι χαμηλότεροι, έως και συγκαταβατικοί, όμως τόνοι από αμφότερες τις πλευρές φάνηκαν να δείχνουν αλλαγή κλίματος. Κι έκαναν λιγότερo «σίγουρα» τα στοιχήματα ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί το «καμμένο χαρτί» της διαπραγμάτευσης. Αυτή η άμβλυνση των τόνων ήρθε, ωστόσο, την ώρα που κάνουν νέο... κρεσέντο τα σενάρια για «ρήγμα» μεταξύ Σόιμπλε - Μέρκελ επί του ελληνικού ζητήματος.

«Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας με τέτοιες φήμες» ήταν η απάντηση που έδωσε και πάλι χθες ο ίδιος ο Σόιμπλε όταν τον ρώτησαν για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν σε διαφορετική γραμμή με την καγκελάριο. «Οταν ο Σόιμπλε αναγκάζεται να διαψεύσει δυό φορές μέσα σε μια εβδομάδα ότι είναι σε κόντρα με τη Μέρκελ, μπορεί τότε όντως κάτι να συμβαίνει», ήταν το σχόλιο-αντίλογος που έκαναν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, με γνώση των εξελίξεων της διαπραγμάτευσης. 

Είχε προηγηθεί νέο δημοσίευμα του Bloomberg με βάση το οποίο όντως... κάτι συμβαίνει, και υπάρχει διάσταση Μέρκελ - Σόιμπλε για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Κατά το Bloomberg, που επικαλείται έγκυρες γερμανικές πηγές, το χάσμα μεταξύ των δύο για την Ελλάδα διευρύνεται, με τη μεν Μέρκελ έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις προς την Αθήνα φοβούμενη κυρίως γεωπολιτικές αναταράξεις από ένα Grexit, τον δε Σόιμπλε να ευνοεί την έξοδο από την ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό το χάσμα αντικατοπτρίζει και τα σοβαρά προβλήματα που έχει η Μέρκελ στην προσπάθεια να περάσει μια νέα συμφωνία από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Πρόθεση της καγκελαρίου φέρεται να είναι να περάσει η όποια συμφωνία μόνον από την επιτροπή Προϋπολογισμού που αριθμεί 41 βουλευτές, όμως αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κάτω Βουλής. Αυτή την, πολιτικά πιο δύσκολη, εκδοχή φέρεται να «υποδαυλίζει» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ελεγχει σημαντικό αριθμό από τους 311 βουλευτές τη κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, πως η Μέρκελ ίσως τελικά αναγκαστεί να συνδέσει την ψήφιση της όποιας συμφωνίας για την Ελλάδα με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή της για να καταφέρει να την περάσει, ενώ ακόμη κι έτσι θα είναι δύσκολο να κερδίσει εάν το τελικό «deal» δεν περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων απο την πλευρά της Αθήνας.

Σ' αυτό το κλίμα, και με αυτά τα δεδομένα, ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας εάν ήταν τυχαία η επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη να απευθύνει, από γερμανικού εδάφους και σε γερμανικό μέσο, προσκλητήριο προς την Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης. Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για ηγετικό ρόλο (της Γερμανίας) και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν: ο Βαρουφάκης θέλει τα λεφτά μας... Λοιπόν, μας έχετε δώσει τα λεφτά σας, μας έχετε δώσει πολλά από τα λεφτά σας. Αλλά χάθηκαν όλα. 

Εξαφανίστηκαν σε μια μαύρη τρύπα μη βιώσιμου χρέους, ποτέ δεν πήγαν στ αλήθεια στην Ελλάδα, πήγαν στις τράπεζες. Η τραπεζική διάσωση παρουσιάστηκε ως μια διάσωση για την Ελλάδα. Αυτό έστρεψε τους Γερμανούς εναντίον των Ελλήνων και τους Έλληνες εναντίον των Γερμανών. Κάποιος πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη έξω από αυτή την κρίση. Εγώ δεν μπορώ, η Ελλάδα δεν μπορεί. 

Η Γερμανία μπορεί να το κάνει αλλά πρέπει να είναι ηγεμόνας. Πρέπει να δημιουργήσει μια λογική λύση και αυτή δεν είναι να ζητάει από την Ελλάδα να πάρει κι άλλο από το ίδιο φάρμακο, που είναι μέρος του προβλήματος αλλά όχι η λύση». «Η καγκελάριος», πρόσθεσε, «θα πρέπει να απευθύνει μια Ομιλία Ελπίδας στην Ελλάδα - αυτό κάνει ένας ηγεμόνας»... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: