11 Ιουνίου, 2015

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

 

Ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για συμβιβαστική πρόταση από το Βερολίνο, το ξαφνικό ραντεβού Γιούνκερ - Τσίπρα και η επιβεβαίωση ότι η τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ θα γίνει το βράδυ, άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται για τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Βεβαίως, χαμόγελα προκάλεσε και η απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει «σωσίβιο» 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη προφανώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση δόσεων, αρκεί η Αθήνα να πειστεί για ορισμένα σημεία. Ενα από αυτά είναι να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος από 0,75% που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ συνολικά, και η διαφορά των 25 μονάδων μπορεί να κλείσει μέρος από το χάσμα καθώς προσφέρει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση είχε κάνει πίσω και σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ καθώς πρότεινε χαμηλό 6,5% από 6% αρχικά, μεσαίο 12% από 11% και υψηλότερο 23%.

Η πρόταση κάνει λόγο για 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: