20 Ιουνίου, 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΧΤΙΖΟΥΝ GAZPROM ΚΑΙ SHELL

 

Μια παγκόσμια στρατηγική συμμαχία δημιουργεί η Gazprom με τον ενεργειακό κολοσσό Royal Dutch Shell, που θα περιλάβει την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων και θα επιτρέψει στη ρωσική εταιρία να διεισδύσει σε νέες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.

H Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στον κόσμο, είπε σήμερα ότι η Shell και οι επί μακρόν αγοραστές του αερίου της στην Ευρώπη – η γερμανική E.ON και η αυστριακή OMV – συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέους αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία.

Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις που δίνει, ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Shell προβλέπει επίσης την επέκταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ύψους 20 δισεκ. δολαρίων που έχουν από κοινού οι δύο εταιρίες στην νήσο Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή καθώς και ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων στο κομμάτι της παραγωγής (upstream).

"Τόσο σημαντικά έγγραφα υπογράφονται μια φορά κάθε πέντε ή ακόμα και 10 χρόνια", δήλωσε ο Μίλερ στο περιθώριο του κορυφαίου επενδυτικού φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη. Η συμφωνία με τη Shell αποτελεί επιτυχία για την Gazprom σε μια εποχή που πολλές δυτικές εταιρίες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για τις κινήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: