20 Ιουνίου, 2015

ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 

Τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιείται η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παιχτεί η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε σε μήνυμά του το πρωί ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα μηνύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι δυσοίωνα, καθώς οι πιστωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν σε ουσιαστικές υποχωρήσεις σχετικά με τα «θέλω» τους.

Ζητούμενο για τους εταίρους παραμένουν οι αριθμοί και οι ημερομηνίες στον απόηχο του τελεσιγράφου Λαγκάρντ για πληρωμή της δόσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.  Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κορυφωθούν οι επαφές μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό ζήτημα καθώς και οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων δεν υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψη της συγκεκριμένης δανειακής υποχρέωσης προς το Ταμείο, εντείνοντας έτσι την κατάσταση αβεβαιότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ζητείται ρευστό: Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά το χθεσινό Eurogroup δεν είναι ενθαρρυντικά, παρά την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι έχει υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος, με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές να βρίσκονται μακριά από την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ.

Ήδη, φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά μια νέα παράταση του προγράμματος, η οποία απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στους επόμενους μήνες.  Εάν η Ελλάδα δεν λάβει το συγκεκριμένο ποσό, τότε είναι πολύ πιθανό να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τη δόση του 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Χθες ο Dijsselbloem άφησε, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής τρίτης παράτασης του προγράμματος στήριξης προκειμένου να εκταμιευθούν τα 7,2 δις.

Πάντως, ένα από τα πιθανά σενάρια αφορά στη χορήγηση νέας παράτασης, ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς, για την εκταμίευση των 7,2 δις. Ακόμη, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δήλωση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, αντίστοιχης με εκείνης που υπήρξε το 2012 επί Στουρνάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: