28 Ιουνίου, 2015

"ΠΑΓΩΜΑ" ΤΟΥ ELA ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ!

 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ αποφάσισε το  «Πάγωμα» του ELA  σήμερα η ΕΚΤ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σκέπτεται να κόψει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, από την Τετάρτη. η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει στα επίπεδα της Παρασκευής 26 Ιουνίου.

Σε αυτήν την απόφαση, όπως εξηγεί η ΕΚΤ, οδηγήθηκε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Έλληνες συρρέουν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να τραβήξουν ότι χρήματα έχουν, ενώ οι εκπρόσωποι των 4 συστημικών τραπεζών ετοιμάζονται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσουν πως θα χειρισθούν και πώς θα εφαρμόσουν τα capital controls, αν τελικά  αυτά επιβληθούν από αύριο Δευτέρα. 

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για τις τράπεζες, Γ. Δραγασάκη καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Απόψε θα εξετάσουμε το κλείσιμο των τραπεζών είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης.


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην χώρα μας. Την ώρα που εκατοντάδες Έλληνες συρρέουν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να τραβήξουν ότι χρήματα έχουν, οι εκπρόσωποι των 4 συστημικών τραπεζών ετοιμάζονται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα,  προκειμένου να εξετάσουν πως θα χειρισθούν και πώς θα εφαρμόσουν τα capital controls, αν τελικά  αυτά επβληθούν από αύριο Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί  πώς με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει από το 2012 και έχει επικαιροποιηθεί έκτοτε ακόμη και πριν από μήνες στη πρώτη συνάντηση Δραγασάκη-Στουρνάρα στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, προβλέπεται:

-Κλείσιμο τραπεζών για τουλάχιστον μία εργάσιμη εβδομάδα (5 ημέρες).

-Όριο ανάληψης μετρητών 200 ευρώ ημερησίως.

-Όριο εμβασμάτων 3.000 ευρώ, με προϋποθέσεις.

-Όριο ανάληψης 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-πάγωμα επιταγών και άλλων τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες, κλπ.) μέχρι νεοτέρας.
Βαρουφάκης: Απόψε θα εξετάσουμε το κλείσιμο των τραπεζών
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε πως,«Η κυβέρνηση θα εξετάσει στη διάρκεια της νύχτας κλείσιμο των τραπεζών και capital controls από Δευτέρα». O Έλληνας υπουργός δήλωσε επίσης, ότι είναι αποκρουστικό να εξετάζει η ΕΚΤ μείωση κεφαλαίων προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι «αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη θα έχει αποτύχει».

«Είμαστε ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις»: Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αν και οι συνομιλίες με τους πιστωτές των Αθηνών διακόπηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει τώρα να αναλάβει σημαντικό ρόλο.

«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δράσουν. Και να χρησιμοποιήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη», είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούσαμε  να συμφωνήσουμε με την πρόταση των δανειστών, αλλά δεν θα μπορούσαμε απλά να την απορρίψουμε, έτσι απλά δεδομένης της σημασίας του θέματος για το μέλλον της Ελλάδας.

Γι 'αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί προς τους πολίτες, να τους εξηγήσει την αρνητική μας στάση αλλά να τους δοθεί η επιλογή». Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για τις τράπεζες, Γ. Δραγασάκη καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: