28 Ιουνίου, 2015

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΥΡΙΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ

 

Κλειστές οι τράπεζες ως την Κυριακή 5 Ιουλίου. Κλειστά τα ΑΤΜ αύριο, ανοίγουν με πλαφόν την Τρίτη. Τραπεζική αργία και capital controls εισηγήθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας.  

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον καθορισμό ειδικής τραπεζικής αργίας, διάρκειας λίγων ημερών για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Το πιθανότερο είναι τα ΑΤΜ, με χαμηλό όριο ανάληψης, να λειτουργούν και κάποιες ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως για πληρωμές και συντάξεων - να μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα. Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό, εκτός απροόπτου, της απαιτούμενης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Θωμόπουλος - Πειραιώς: Η Ελλάδα θα κλείσει τις τράπεζές της τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Aνθιμος Θωμόπουλος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα κλείσει τις τράπεζες τη Δευτέρα για να αποτρέψει την κατάρρευση μετά την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τον ELA.

Δηλώσεις μετά το Συμβούλιο. «Πολύ καλή συνεργασία, με απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων» δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών. «Θα κάνω την εισηγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο και θα υπάρξει ανακοίνωση μετά το τέλος του», ανέφερε μετά το τέλος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών» δήλωσε ο Κώστας Μποτόπουλος. «Ψυχραιμία!» ήταν η μόνη δήλωση της Λούκας Κατσέλη.

Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται. «Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης.

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Μέχρι και Ιάπωνες ανταποκριτές βρίσκονται στη Αθήνα για να μεταδώσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις. Μάλιστα κατά την άφιξη του Γιάννη Βαρουφάκη όλοι οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν, σχεδόν ποδοπατήθηκαν για μια δήλωσή του. «Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» δήλωσε, νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κύβος ερρίφθη: Κλειστές τη Δευτέρα οι τράπεζες και το χρηματιστήριο


Κλειστές τράπεζες και χρηματιστήριο: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Έλληνα ΥΠΟΙΚΓιάννη ΒαρουφάκηΕξερχόμενοι της αίθουσας, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα ανοίξει και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. 

Δεδομένη είναι η επιβολή περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, το όριο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αλλά προσανατολίζεται σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες στα 100-150 ευρώ. Πάντως, οι τράπεζες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την επόμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: