04 Ιουνίου, 2015

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ BRUSSELS GROUP

 

Εμμονές σε παράλογες απαιτήσεις καταλογίζει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, εξηγώντας την αποτυχία της συνάντησης των Βρυξελλών.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί επεχείρησαν να υπερκεράσουν το πλήρες ελληνικό κείμενο των 47 σελίδων με ένα κείμενο μόλις 5 σελίδων, στο οποίο έθεταν όλη την μνημονιακή ατζέντα που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου!

«Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί ούτε καν βάση συζήτησης για μας», έλεγε υψηλός κυβερνητικός παράγοντας που τόνιζε ότι είναι γεμάτο από υφεσιακά μέτρα και λιτότητα. Είναι προφανές ότι οι δανειστές σκλήρυναν την στάση τους μετά την συνάντηση στο Βερολίνο.

Το κείμενο δόθηκε από τον Γιούνκερ στον Τσίπρα κατά την 40λεπτη συνάντησή τους στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν. Στη συνέχεια, ως γνωστόν, ακολούθησε το δείπνο με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία, και από την πλευρά των δανειστών τους Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Μούτι και Σελμάγιερ.

Με το κείμενο οι δανειστές απαιτούσαν ακόμη και θέματα που έως τώρα δεν τα έβαζαν στα Brussels Group! Συγκεκριμένα απαιτούσαν:

-να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του έτους (για να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ)

-ο ΦΠΑ στο τιμολόγιο της ΔΕΗ να ανέβει στο 23%

-να μειωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2016 το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1% του ΑΕΠ, που ουσιαστικά σημαίνει μείωση των συντάξεων κατά 1 δις ευρώ.

Ζητούσαν η δαπάνη του κράτους για το ασφαλιστικό σύστημα να πέσει στα 8 δις ευρώ το χρόνο, ενώ δεν είχαν να απαντήσουν στις ελληνικές προτάσεις ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνετε μείωση στη δαπάνη των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα ζητούσαν από την Ελλάδα απλώς να ανοίξει την συζήτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό!

-ΦΠΑ φαρμάκων: να πάνε στο 11%.

-ΦΠΑ: αύξηση εσόδων από τους νέους συντελεστές κατά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2015 (δηλαδή αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ).

-εργασιακά: αποδέχονταν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά την ήθελαν μετά από νέες καθυστερήσεις και διαβουλεύσεις με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), στις οποίες θα ακολουθούσαν νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μετά από αυτή την χρονοβόρα διαδικασία να υπάρξει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.

-επανέρχονταν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παράγουν λιτότητα

-2015: 1% 2016: 2% 2017: 3% 2018: 3,5%

«Μπήκαν στο κείμενό τους θέματα που εδώ και ένα μήνα δε συζητούνταν στο Brussels Group», υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος, που θεωρεί ότι «υπάρχουν περιθώρια εμείς να πάρουμε πράγματα από το κείμενο τους και αυτοί από το δικό μας». Επισημαίνεται πως ο Γιούνκερ δεν έδωσε το κείμενο υπό την μορφή τελεσιγράφου (“take it or leave it”), αλλά ζήτησε να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις έως τις 14 Ιουνίου και να συνταχθεί έως τότε staff level agreement.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπήρχε αναφορά στη ρύθμιση του χρέους, αλλά, όπως εξήγησαν ελληνικές πηγές, αυτό οφείλεται στο ότι επρόκειτο για το staff level agreement, και σε αυτό υπάρχει το review. «Και εμείς στο κείμενό μας ως παράρτημα το είχαμε το θέμα του χρέους», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος περιγράφοντας το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης.

Βεβαίως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να θέτει το θέμα του χρέους «γιατί αν δεν το λύσεις θα πας στο μαρτύριο της σταγόνας». Στο ερώτημα τι γίνεται τώρα ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε ότι δεν υπάρχουν πλέον συζητήσεις στα Brussels Group, ίσως συνεχιστούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο και ότι ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα έχει συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Η ελληνική πρόταση παραμένει η ρεαλιστική βάση της συζήτησης, και η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζάν Κλόντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής:«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον - των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική.

Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ερωτηθείς για την πληρωμή του ΔΝΤ την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος,από το κτίριο της Κομισιόν αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζάν - Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Από πλευράς της, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. «Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά στην κατανόηση των εκατέρωθεν θέσεων στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην ελληνική πλευρά υποβλήθηκε πεντασέλιδο κείμενο προτάσεων, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή», στη δέσμη μέτρων που προτείνεται από τους θεσμούς περιλαμβάνονται τα εξής:

-Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση.

-Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ., που χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους,

-Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ».

-Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

-Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018

Επίσης, αναφέρεται πως στην πρόταση των θεσμών δεν υπάρχει αναφορά στο χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: