19 Ιουνίου, 2015

ΠΡΩΤΑ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup στο Λουξεμβούργο ενώ αποφασίστηκε η σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα. Πάντως ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και η πρόεδρος του ΔΝΤ ζήτησαν, συχνά σε σκληρή γλώσσα, να παρουσιάσει νέα συμφωνία στους θεσμούς, ζήτησαν «εύλογους» συμβιβασμούς, επισήμαναν τον παράγοντα του χρόνου που λιγοστεύει και όλα αυτά πάντα προκειμένου να αποφευχθούν...τα χειρότερα.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρωσία, όπου την Πέμπτη είχε επαφές για τα ενεργειακά, τον αγωγό φυσικού αερίου και τα BRICS. Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κρίσιμος ο ρόλος της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, στην παρούσα φάση, έχει ως στόχο να κρατήσει το κόμμα της σε ηρεμία: Όπως γράφει η FAZ, τόσο η ίδια, όσο και ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων, Φόλκερ Κάουντερ, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία κρούσματα «εξέγερσης», δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελευταία κρίσιμη φάση.

Στην τελική ευθεία. Ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων έως τη Δευτέρα ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση

Με την παράταση του προγράμματος να μοιάζει το πιθανότερο σενάριο και την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους να ανοίγει και πάλι, Αθήνα και Βρυξέλλες βάζουν στο φούλ τις μηχανές για να έρθουν σε συμφωνία τα επόμενα 24ώρα.

Το χρονοδιάγραμμα πλέον για την Ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό καθώς το μήνυμα του Eurogroup της Πέμπτης ήταν ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Αθήνα να προσκομίσει έως την Δευτέρα - ημέρα σύγκλησης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής- ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται τις επόμενες ημέρες τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η υπόλοιπη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο. Δεδομένο θεωρείται ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ραντεβού που οι δύο άνδρες έκλεισαν την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες επαφές με ηγέτες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να γεφυρώσει τη διαφορά που υπάρχει με τους θεσμούς στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχει περιοριστεί στα 900 εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσκομίσει νέες προτάσεις στους εταίρους με τις οποίες θα καλύπτεται τόσο το δημοσιονομικό κενό, αλλά και θα αντικαθιστά μέτρα που έχει ήδη προτείνει αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους εταίρους.

Από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έδωσε το περίγραμμα για το τι θα περιλαμβάνει η νέα πρόταση, μέρος της οποίας παρουσίασε ο ίδιος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα η κάλυψη του υπόλοιπου δημοσιονομικού κενού δεν θα πρέπει να γίνει από την περικοπή των συντάξεων ή την επιβολή νέων φόρων, αλλά με ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πέραν των μεταρρυθμίσεων που έχουν συζητηθεί ήδη στο Brussels Group, έχει συμφωνήσει με τον ΟΟΣΑ για τη δημιουργία ενός πλαισίου ενάντια στη διαφθορά και ιδιαίτερα στις προμήθειες του Δημοσίου, την φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, τη δημιουργία των one stop shops για τις επιχειρήσεις πλήρως ψηφιοποιημένων. Ο ΟΟΣΑ θα συνεισφέρει και στις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει:

-Ένα εκτεταμένο (αλλά βελτιστοποιημένη) πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που καλύπτουν την περίοδο 2015-2025
-Τη δημιουργία μιας πλήρως ανεξάρτητης Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής (υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Κοινοβουλίου)
-Τη δημιουργία δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα επιβλέπει τον κρατικό προϋπολογισμό
-Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
-Την απελευθέρωση διάφορων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (με προστασία για τις αξίες και τα επαγγέλματα της μεσαίας τάξης, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού)
-Την κατάργηση των φόρων υπερ τρίτων
-Tις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
-Τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης (θέσπιση κατάλληλων συστημάτων αξιολόγησης του προσωπικού, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμό και θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα).

Προοπτική συμφωνίας: Μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup, φαίνεται ότι όλες οι πλευρές εργάζονται στην προοπτική της λύσης, καθώς κανείς δεν θέλει να μάθει τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Παρόλα αυτά το κλίμα ακόμα είναι δύσκολο, αν όχι κακό για την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι η ρητορική τόσο των δανειστών όσο και των Ελλήνων αλλάζει. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση για το χρέος μπορεί να άνοιξε ξανά από την πλευρά των δανειστών, ωστόσο η κατάληξη της θα κριθεί από την «ευελιξία» της Ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει μέτρα που θα ικανοποιούν τους θεσμούς.

Από την ελληνική πλευρά, κυβερνητικός παράγοντας έλεγε με νόημα «Το σπίρτο άναψε. Το θέμα είναι να μην βάλει φωτιά αλλά να δώσει φως». Όπως εξηγούσαν μια συμφωνία θα χαρακτηριστεί επωφελής, εφόσον καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό, ώστε η χώρα να πάρει ανάσα ρευστότητας, αλλά και να δίνει σαφή εικόνα αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστήσει βιώσιμη τη συμφωνία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: