04 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεχίζονται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ οι Πανελλήνιες Εξετάσεις με την εξέταση στα εξής μαθήματα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ηλεκτρικές Μηχανές, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Για συντριβή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και την πρόταση των θεσμών. «Ο Ναπολέων στο Βατερλώ τα πήγε καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Μητρόπουλος στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, αλλά και των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές. «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν.Φίλης, ενώ στο Iskra που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας ασκείται δριμύτατη κριτική στους δανειστές.

Θολώνει ακόμη περισσότερο η εικόνα για το μέλλον της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη ότι θα δρομολογηθεί η παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό για να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων. Θετικοί αλλά με επιφυλάξεις οι δήμαρχοι.

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου να παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα. Το προσυνεδριακό κλίμα, πάντως, δεν προοιωνίζεται ένα ανέφελο Συνέδριο, καθώς οι διεκδικητές της προεδρίας βρίσκονται στα χαρακώματα.

Κόσμος: Την επανεκδίκαση της υπόθεσης σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ για το θάνατο διαδηλωτών το 2011 αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετά από έφεση της εισαγγελίας. Ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου είχε απαλλαχθεί τελικά από την κατηγορία σε δεύτερο βαθμό, μετά την αρχική του καταδίκη σε φυλάκιση.

Μέχρι τα ξημερώματα, τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου είχαν μείνει στραμμένα στις Βρυξέλλες: «Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία» είναι ο κοινός παρονομαστής των περισσότερων τίτλων, που βλέπουν παραχωρήσεις στην πρόταση των δανειστών -κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα- αλλά και την Αθήνα να μην δέχεται την πρόταση. Ψηλά σε όλες τις ανταποκρίσεις το «μην ανησυχείτε» του Αλέξη Τσίπρα για την δόση προς το ΔΝΤ.

Από τους θανατηφόρους ξυλοδαρμούς και τους βιασμούς μέχρι την «αόρατη» ενδοοικογενειακή βία, η βία με θύματα γυναίκες ένωσε τους Αργεντίνους που βγήκαν στους δρόμους για μία μεγάλη πορεία με συνθήματα εναντίον της «γυναικοκτονίας». Οι τελευταίες υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει τη χώρα αφορούσαν τους δολοφονικούς ξυλοδαρμούς μίας 14χρονης εγκύου από τον φίλο της και μίας νηπιαγωγού που στραγγαλίστηκε από τον σύζυγό της μπροστά στους μαθητές της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακτά την «αίγλη» της μεταξύ των πολιτών στις μεγάλες χώρες-μέλη, μετά το αποκορύφωμα της κρίσης: Δημοσκόπηση σε Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία εμφανίζει τους πολίτες να βλέπουν πιο θετικά την ΕΕ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια -με μόνη εξαίρεση τους Γερμανούς. Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός μικρού λεωφορείου της προεκλογικής εκστρατείας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, σκοτώνοντας τον οδηγό, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Οικονομία: Στο «50-50» τοποθετεί υψηλόβαθμος πολιτικός της ΕΕ τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ μιλώντας στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα  Politico χαμηλώνει τις προσδοκίες εκείνων που θεωρούν πως ο Τσίπρας θα προτιμήσει μια σκληρή συμφωνία παρά καθόλου συμφωνία. Μετά από μήνες ανταγωνισμού και χαμένες προθεσμίες η τύχη της Ελλάδας κρίνεται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα , εστιάζοντας στις διαφωνίες Ελλάδας και πιστωτών.

Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κρατά στάση αναμονής απέναντι στην Ελλάδα, δρομολογεί σειρά δράσεων στην Κύπρο. Η Διοίκηση της τράπεζας αποσαφήνισε εξ αρχής πως η όποια προσέγγιση θα εξαρτηθεί ανάλογα με την οικονομική πολιτική που θα αποφασισθεί μεταξύ της Ελλάδας και των ξένων εταίρων της.

Αθλητισμός: Και ενώ η μεταγραφική λίστα παικτών για τον Ολυμπιακό είναι μεγάλη προέκυψε και θέμα προπονητής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η «ερυθρόλευκη» διοίκηση είναι δυσαρεστημένη από την κίνηση του Βίτορ Περέιρα να ταξιδέψει στη Σκωτία προκειμένου να έχει επαφές με τη Ρέιντζερς.

Στην ομολογία ότι δωροδοκήθηκε για την ανάθεση των Μουντιάλ του 1998 και του 2010 προχώρησε ο Τσακ Μπλέιζερ, πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1996 ως το 2013, γενικός γραμματέας της CONCACAF από το 1990 ως το 2011 και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα φορτισμένος εμφανίστηκε στο κανάλι της NOVA ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Κλάους Αθανασιάδης, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή και βουρκωμένος, εξέφρασε την ντροπή του προς τον κόσμο του «δικέφαλου» του Βορρά για την πορεία της ομάδας στα πλέι οφ και την ήττα από τον Ατρόμητο. Μάλιστα έκανε λόγο για αρρώστια στα αποδυτήρια της ομάδας και τόνισε ότι «αν ήμουν πρόεδρος, θα μας έδιωχνα όλους».




Δεν υπάρχουν σχόλια: