13 Ιουνίου, 2015

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

 

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κυβέρνηση να αποστέλλει σήμερα Σάββατο αντιπροσωπεία η οποία φέρει την νέα πρόταση της Αθήνας στους δανειστές, στοχεύοντας στη γεφύρωση των διαφορών. Από πλευράς των δανειστών, μεταβαίνουν στην πόλη κλιμάκια της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο είχε αποχωρήσει από το τραπέζι του Brussels Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, του κλιμακίου του ΔΝΤ ηγείται ο Πόουλ Τόμσεν.

Το Μαξίμου επιδιώκει κλείσιμο της συμφωνίας ως την Κυριακή, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε συμφωνία, καθώς η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%» - με τη νέα πρόταση της Αθήνας μειώνει τη διαφορά δανειστών - Ελλάδας στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Κομιστές της πρότασης θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης - γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία- καθώς και οι υπουργοί Ε.Τσακαλώτος και Ν.Παππάς αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Χουλιαράκης.

Αν και η πλευρά των δανειστών έχει επισημάνει ότι επιδιώκεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η θέση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς και Χουλιαράκης αναμένεται να συναντηθούν αρχικά με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Θεμάτων, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θεωρείται πως θα λάβει χώρα συνάντηση και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με παρόντα- σύμφωνα με κοινοτικές πηγές - εκπρόσωπο της ΕΚΤ

Ωστόσο, η συνάντηση δεν θα έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα. «Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Σακελλαρίδης:Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει:«Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση»επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Αγορά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος επιμένει σε πολιτική λύση του ελληνικού ζητήματος και προσθέτει ότι «αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο , η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία είναι αντικείμενο συζήτησης».

Τονίζει ότι «χωρίς απομείωση του χρέους ,χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αναπτυξιακό πακέτο δεν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία». Ο κ.Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «οι βουλευτές στους θα ψηφίσουν στο σύνολο στους τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση,γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία. Αν δεν είναι, δεν θα τη φέρει.Από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής».

Μάρδας: Επιδιώκουμε να βρούμε λύσεις στους χρόνους που πρέπει:«Από τώρα μέχρι τέλος του μηνός υπάρχουν 15 παράγοντες που θα επηρεάσουν την ρευστότητα της χώρας. Πάντα επιδιώκουμε να βρούμε λύσεις στους χρόνους που πρέπει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε ερώτηση αν θα είναι σε θέση η χώρα να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου αν μέχρι τότε δεν κλείσει συμφωνία.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μάρδας είπε ότι «για να πάει η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κάποιος καλός οιωνός υπάρχει» προσθέτοντας πως «ότι είναι να έρθει πρέπει να έρθει πολύ γρήγορα γιατί το κλίμα αβεβαιότητας πρέπει να τελειώσει γιατί βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο».

Σκληρή στάση της Αριστερής Πλατφόρμας: «Οι πιστωτές στέλνουν τελεσίγραφα και η κυβέρνηση αντιπροσωπείες» τιτλοφορείται το κεντρικό άρθρο του iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να κομίσουν νέες προτάσεις στους θεσμούς.

«Τούτη την κρίσιμη ώρα για τον ελληνικό λαό και τον τόπο και ενώ οι απειλές και οι εκβιασμοί από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους της δύσης εντείνονται, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην υποχωρήσει μπροστά στους κυνικούς εκβιασμούς και στα ωμά τελεσίγραφα. Το μόνο καθήκον για την κυβέρνηση αποτελεί μια συμφωνία η οποία πρέπει να επιτευχθεί μόνον εάν οφελεί τον λαό και τον τόπο.

Το πραγματικό δίλημμα των ημερών και αυτό που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό και προς τους δανειστές και να επιμείνει σε αυτό είναι να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από μια συμφωνία ασύμβατη με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Η χώρα διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις που παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ελπιδοφόρες προοδευτικές εξελίξεις».«Ώρα μηδέν για την πορεία της χώρας... Αντίσταση ή Υποταγή» διαμηνύεται στο άρθρο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: