15 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Εν όψει της αναλυτικής ενημέρωσης που πρόκειται να παρέχει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας η διαπραγματευτική ομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έδωσε δύο στοιχεία για το αντικείμενο της διαφωνίας με τους εταίρους που οδήγησε στο ναυάγιο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Tο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, στις 14:00 ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, ακυρώνοντας το πρόγραμμα της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.

Ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ελαστικών και ανταλλακτικών παραμένουν τα υδροφόρα οχήματα, ο στόλος των αεροσκαφών είναι υπέργηρος με αποτέλεσμα να καθηλώνεται στο έδαφος, ενώ τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό, αφού τα κονδύλια που διατίθενται φέτος για την Πυροσβεστική είναι χαμηλότερα από ποτέ. Από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ξεκινούν οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην παρούσα φάση ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream καθώς και της ελληνικής συνέχειάς του (Greek Stream), παρά το γεγονός ότι το σχέδιο εξακολουθεί να είναι πρώιμο. Την «μπαγκέτα» κρατά σχεδόν αποκλειστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να επιδιώκει «να βάλει στο χαρτί» κάποιου είδους δέσμευση από ρωσικής πλευράς, έστω ένα Μνημόνιο ή μία Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση του έργου.

Κόσμος: Αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ο πρώην αντιπρόεδρος της PetroChina Λιάο Γονγκγουάν και θα διωχθεί για διαφθορά. Ο Λιά κατηγορείται ότι καταχράστηκε τη θέση του προκειμένου να βοηθήσει σε προαγωγές, έλαβε τεράστια ποσά και διέπραξε μοιχεία.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρώτα στο ΑΚΡ και μετά στο αντιπολιτευόμενο CHP θα δώσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού θα προχωρήσει σε νέες κάλπες. Το κόμμα του Ερντογάν ελπίζει, σε περίπτωση που όντως γίνουν ξανά εκλογές, λιγότερο στις ψήφους που πήγαν στο κουρδικό HDP και περισσότερο σε εκείνες που ενίσχυσαν το εθνικιστικό MHP.

Φωτιά παίρνει το μεταναστευτικό στο Ιταλία, με φόντο εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Βεντιμίλια στα βορειοδυτικά και προσπαθούν να περάσουν στη Γαλλία: Οι γαλλικές αρχές έχουν μπλοκάρει την είσοδο στους μετανάστες, εκ των οποίων δεκάδες έχουν κατασκηνώσει σε βράχια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να περάσουν. Η Ρώμη καλεί την Ευρώπη να προχωρήσει με το σχέδιο κατανομής, διαμηνύοντας πως έχει «σχέδιο Β» και πως εάν η ΕΕ δεν δείξει αλληλεγγύη, «θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία».

Συναγερμός έχει σημάνει στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, μετά τη διαπίστωση ότι άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, λύκοι, αρκούδες και τίγρεις, το έσκασαν από τον ζωολογικό κήπο της πόλης εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 12 άτομα. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου τα ζώα εντοπιστούν και μεταφερθούν πίσω στο πάρκο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε προκαταβολικά την οργή της για έκθεση του ΟΗΕ που πρόκειται να δημοσιευτεί για τους θανάτους αμάχων στον περυσινό πόλεμο στη Γάζα, δημοσιεύοντας παράλληλα δική της έκθεση για το ζήτημα. «Όποιος θέλει αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ ας χασομερήσει διαβάζοντας την έκθεση του ΟΗΕ» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Οικονομία: Με πτώση άνω του 6% άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις εν μέσω του σκηνικού ρήξης που διαμορφώθηκε στις συζητήσεις των θεσμών και της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο.Την προειδοποίηση ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από την 1η Ιουλίου απηύθυνε σήμερα Δευτέρα ο γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Στην αποσαφήνιση πως το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας εάν δεν συμμετέχει σε αυτή το ΔΝΤ προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ.

Αθλητισμός: Ο Νεϊμάρ έσωσε την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, καθώς την οδήγησε στη νίκη με 2-1 επί του Περού, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Γ' ομίλου του Κόπα Αμέρικα, που διεξάγεται στη Χιλή. O σταρ της Μπαρτσελόνα ισοφάρισε αρχικά για τη «σελεσάο» και στις καθυστερήσεις έδωσε την ασίστ στον Ντάγκλας Κόστα για το τελικό σκορ. «Ψυχρολουσία» επεφύλασσε η πρεμιέρα για την Κολομβία, καθώς ηττήθηκε από τη Βενεζουέλα με 1-0, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Γ' ομίλου της διοργάνωσης.

Το απόλυτο, αν και δυσκολεύτηκε, διατήρησε η Αγγλία στα προκριματικά του Euro 2016, με το «διπλό» με 3-2 που πήρε στη Σλοβενία. Έτσι παρέμεινε στην κορυφή, με 6 βαθμούς παραπάνω από την Ελβετία που πέρασε με 2-1 από τη Λιθουανία. Για τα «τρία λιοντάρια» ο Γουίλσιρ πέτυχε δύο πολύ όμορφα γκολ, ενώ τη νίκη έδωσε στο 86' ο Ρούνει. Ενδιάμεσα για τους Σλοβάκους είχαν σκοράρει οι Νοβάκοβιτς και Πέκνικ. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Εσθονία επικράτησε εύκολα με 2-0 του Σαν Μαρίνο.

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά τον αγωνιστικό κατήφορο και τη νέα ήττα από τα Νησιά Φερόε. Μπροστά υπάρχει το φιλικό με την Πολωνία (την Τρίτη στις 21:45) και οι διεθνείς γυμνάστηκαν χωρίς να έχουν όρεξη για πολλά λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: