12 Ιουνίου, 2015

ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

Την επιστροφή της ψυχροπολεμικής εποχής επιβεβαιώνουν τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται τόσο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία. Η ένταση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με την ανταλλαγή κατηγοριών για αύξηση των πυραυλικών δυνάμεων.

Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα στην Ευρώπη καθώς εντείνονται τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις της αλλά και την απορία της για τους λόγους που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.  Από την άλλη, η Ουάσινγκτον προβάλλει ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία πυραυλικών συστημάτων.

Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει πως «το θέμα παρακολουθείται από κοντά» και ότι «οι αμερικανικές καταγγελίες γίνονται για να καλυφθούν τα αμερικανικά σχέδια επιστροφής των πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς τύπου 'Κρουζ' στην Ευρώπη».  Η συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (1987) πρόβλεπε την απομάκρυνση των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς με ακτίνα δράσης μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη «Γρήγορης Απόκρισης» (VJTF), που σχηματίστηκε πρόσφατα για να αποτρέψει σε μικρό χρονικό διάστημα μεθοριακή πρόκληση στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, ξεκίνησε τα πρώτα μεγάλα γυμνάσιά της σε πολωνικό έδαφος, όπως δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο στρατιωτικός εκπρόσωπός της, ο Πολωνός συνταγματάρχης Marek Pietrzak. Τα γυμνάσια θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και σε αυτά συμμετέχουν 2.100 στρατιώτες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: