12 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέχρι την 18η Ιουνίου αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης την Παρασκευή. Ο ίδιος τόνισε: «Συμφωνία θα υπάρξει διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς, ούτε τους δανειστές μας. Έτσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία αν πάθει κάτι ένας κρίκος της δεν μπορεί να μη γίνει κακό στο σύνολό της».

Κορυφώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες εν όψει της ανάδειξης νέου προέδρου του κόμματος, την Κυριακή. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση, με κάλπες που θα στηθούν ανά τη χώρα. Στόχος και των τριών υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Ανδρέα Λοβέρδου είναι να εκλογείς να ξεπεράσουν τις 100.000.

Τη διαβεβαίωση ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά, έδωσε ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς. «Πριν φτάσει το τέλος του μήνα κάνουμε απανωτές συσκέψεις και με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μαζί με τον εκπρόσωπο του κρατικού προϋπολογισμού και πάντα βρίσκουμε τις λύσεις που εξασφαλίζουν ότι 100% οι συντάξεις θα είναι διαθέσιμες στην ώρα τους» είπε.

Για «σκληρό πόκερ» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις, καθώς έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και έχει προσφέρει μια λύση στα όρια της λαϊκής εντολής. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το τέλος του μήνα «δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ». Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δύο ηλεκτροκίνητες ράμπες κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (SEATRAC) τοποθέτησε η Περιφέρεια Αττικής στις Αλυκές Αναβύσσου και στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι. Το σύστημα SEATRAC αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών.

Κόσμος:Αντικείμενο υποκλοπής έχουν γίνει τα προσωπικά δεδομένων όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων των ΗΠΑ, νυν και πρώην, εγείροντας νέος φόβους για τα όρια της κυβερνοάμυνας της χώρας, σύμφωνα με αμερικανικό συνδικάτο που ανακοίνωσε ότι χάκερς κατάφερε να εισβάλουν στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων.

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες «εκ προθέσεως μαστροπείας». Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε σε γαλλικό δικαστήριο ότι όσο ήταν απασχολημένος «να σώζει τον κόσμο» από την οικονομική κρίση, είχε ανάγκη από κάποιες «συνεδρίες αναψυχής».

Έκκληση στην Κίνα να σταματήσει τη δημιουργία τεχνητών νησιών στη Νότια Θάλασσα απευθύνουν ξανά οι ΗΠΑ, μέσω του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ας Κάρτερ, ο οποίος συναντήθηκε με ανώτατο κινέζο στρατηγό. Ο Κάρτερ ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει τις επιχωματώσεις και τη στρατιωτικοποίηση των αμφισβητούμενων περιοχών της θάλασσας, και να επιδιώξει μια ειρηνική λύση σε συμφωνία με διεθνείς κανονισμούς.

Το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, δηλαδή περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς μαίνονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούτι, αλλά και ο εμφύλιος πόλεμος. Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ' της Ισπανίας αποφάσισε να ανακαλέσει τον τίτλο της δούκισσας από την αδελφή του Κριστίνα, που κατηγορείται για φορολογικά εγκλήματα στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο σύζυγός της, ανακοίνωσε την Πέμπτη το παλάτι.  Η 49χρονη πριγκίπισσα κατηγορείται επίσημα για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με προσωπικές υποθέσεις του άντρα της.

Οικονομία:Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο, επισημαίνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στο Project Syndicate.  

Στην αναφορά πως το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις πήγε «από το κακό στο χειρότερο», την Πέμπτη, καθώς ένας από τους δανειστές της  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκατέλειψε τις συνομιλίες, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε κρίση, προχωρεί σημερινό δημοσίευμα του δικτύου CNBC.

Αθλητισμός: Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η «οικοδέσποινα» Χιλή στην πρεμιέρα του Κόπα Αμέρικα, καθώς νίκησε στο Σαντιάγο με 2-0 το Εκουαδόρ, στο πλαίσιο του 1ου ομίλου της διοργάνωσης. Στο κατάμεστο στάδιο του Σαντιάγο η Χιλή ήταν καλύτερη και πήρε τη νίκη κόντρα στο Εκουαδόρ, το οποίο είχε στην αρχική του σύνθεση τον Κριστιάν Νομπόα του ΠΑΟΚ. Ο Αρτούρο Βιδάλ άνοιξε το σκορ στο 67ο λεπτό, μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, και ο Βάργκας στο 84' διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Απρόοπτο γεγονός με την πτήση της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, καθώς το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα Νησιά Φερόε για τον αγώνα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2016, προσγειώθηκε υποχρεωτικά στη Δανία και στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, εξαιτίας της πολύ περιορισμένης ορατότητας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο των Νήσων Φερόε.

Ο Τραϊανός Δέλλας παραμένει στον πάγκο της ΑΕΚ και για τη νέα σεζόν, «οδηγώντας» την Ένωση και στη Σούπερ Λιγκ. Ο τεχνικός της ομάδας είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη, Δημήτρη Μελισσανίδη, στα Σπάτα, όπου υπήρχε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά το μέλλον της ομάδας. Έτσι, οι δύο πλευρές έδωσαν πολύ γρήγορα τα χέρια για την ανανέωση της συνεργασίας τους, με την ΠΑΕ να ανακοινώνει στην συνέχεια τη συμφωνία της  με τον Τραϊανό Δέλλα για την επόμενη σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: